Τα εργασιακά, πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης θεσμών – Αθήνας

Τα εργασιακά, πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης θεσμών – Αθήνας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δύσκολη αξιολόγηση, με ενστάσεις των θεσμών πριν καν ξεκινήσει, προοιωνίζονται οι πρώτες επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ ο επίτροπος Μοσκοβισί άφησε ανοικτό την Τετάρτη το ενδεχόμενο ενός ειδικού καθεστώτος επιτήρησης της Ελλάδας, μετά το τέλος του μνημονίου. Αντιρρήσεις έχουν οι θεσμοί στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που συζητείται στη Βουλή, παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή.

Νωρίτερα, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είχε αρνηθεί τις πληροφορίες ότι οι δανειστές διατύπωσαν ενστάσεις για το νομοσχέδιο κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group.

Γεγονός είναι, όμως, ότι –σύμφωνα με διαπραγματευτικές πηγές στην Ελλάδα– υπάρχουν πράγματι διαφωνίες με επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, καθώς θεωρείται ότι αυτές θέτουν εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, ενώ ενδέχεται να προκαλούν και δημοσιονομικό κόστος.

O κ. Τσακαλώτος είπε συγκεκριμένα ότι οι θεσμοί «μπορεί να έχουν κάποιες αντιρρήσεις, θα το δούμε, αλλά η άποψή μας είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου back tracking  (έκφραση των θεσμών που χρησιμοποιείται αν παίρνονται  πίσω πράγματα που έχουν συμφωνηθεί ) και ότι είναι ένα δικαιωματικό νομοσχέδιο που διευρύνει τα δικαιώματα με έναν τρόπο που έπρεπε να έχει βαθιά υποστήριξη».

Προσέθεσε ότι δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον επίτροπο Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε, πάντως, σθεναρά το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση», η οποία θα «συμβεί με κάποιες αρχές, με κάποιες αξίες και με κάποιους θεσμούς που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα επιστρέψουμε στο οικονομικό μοντέλο που υπήρχε πριν από το 2009».

Την κυβέρνηση φαίνεται να απασχολεί, εξάλλου, και ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Ελληνα αξιωματούχου προχθές, στις Βρυξέλλες, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν από τη συνάντησή του κ. Τσακαλώτου με τον κ. Μοσκοβισί. Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος έκανε αναφορά στον στόχο για έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 5,4 δισ. ευρώ, ο οποίος είναι πράγματι κοντά στον μνημονιακό στόχο για έσοδα από την αρχή του, το 2015, έως το τέλος του 2018. Η ανησυχία δικαιολογείται ειδικά για το 2018, που ο στόχος είναι για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ και δύσκολα θα επιτευχθεί χωρίς να αποφασιστούν «ευαίσθητες» ιδιωτικοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΛΑΕ Νίκου Χουντή, άφησε ανοικτό χθες το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς παρακολούθησης της Ελλάδας, πέραν της προβλεπόμενης ενισχυμένης εποπτείας μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων της, όπως προβλέπεται στο σχετικό Κανονισμό 472/2013 για όλες τις χώρες που βγαίνουν από πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει το εξής στην απάντησή του:

«Οι συζητήσεις σχετικά με το κατάλληλο πλαίσιο εποπτείας για την Ελλάδα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν πλησιέστερα προς το τέλος του προγράμματος, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, ώστε να ληφθούν υπόψη η κατάσταση της χώρας και τα πλέον ενημερωμένα στοιχεία για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες και προοπτικές της αγοράς εκείνη τη χρονική στιγμή».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Χουντή, ο κ. Μοσκοβισί δεν ξεκαθαρίζει στο σημείο αυτό αν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σενάρια για προληπτικές πιστωτικές γραμμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή