Αναπτυξιακή «τράπεζα» με γαλλική συνδρομή

Αναπτυξιακή «τράπεζα» με γαλλική συνδρομή

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάθεση εντός των επόμενων εβδομάδων του νομοσχεδίου για την ίδρυση της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο υπουργός και ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής αναπτυξιακής τράπεζας Bpifrance Νικολά Ντιφούρκ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, με αντικείμενο κυρίως την τεχνική βοήθεια που θα παρέχουν οι Γάλλοι για την ίδρυση του νέου θεσμού, που δεν θα είναι τράπεζα, καθώς δεν θα χορηγεί δάνεια, αλλά θα δίνει εγγυήσεις για τον τραπεζικό δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα ειδικότερα πεδία στα οποία, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη χθες, θα υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τα ακόλουθα: στρατηγικό και επιχειρηματικό σχέδιο της αναπτυξιακής τράπεζας, ανάπτυξη πολιτικής διαχείρισης κινδύνου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανάπτυξη ειδικών δανείων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των ΜμΕ, οι οποίες σήμερα δεν καλύπτονται από τις υπηρεσίες και τα εργαλεία που παρέχουν οι εμπορικές τράπεζες, χρηματοδότηση της εξαγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ανάπτυξη κυβερνητικών και μη κυβερνητικών χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης των ΜμΕ, αξιολόγηση καινοτόμων σχεδίων, εταιρική διακυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο προβλέπει ακόμη τη διασύνδεση οικοσυστημάτων καινοτομίας σε συνέχεια των όσων είχαν συμφωνηθεί τον Οκτώβριο του 2015 ανάμεσα στον τέως πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και τον Ελληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας για το μέλλον. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό, έχει αναπτυχθεί το δίκτυο Mazinnov και η Bpifrance παρέχει στις επιχειρήσεις του δικτύου τα ακόλουθα εργαλεία:

• Χρηματοδότηση γαλλικών ΜμΕ που συνεργάζονται με ελληνικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υπό διμερές ή κοινοτικό πλαίσιο (όπως είναι, για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Eureka»).

• Διασύνδεση Γάλλων και Ελλήνων επενδυτών και νεοφυών επιχειρήσεων μέσω της EuroQuity, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία επαγγελματικού δικτύου επενδυτών και επιχειρηματιών, έτσι ώστε οι τελευταίοι να προσελκύσουν κεφάλαια και δη κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. Ιδιοκτήτης της πλατφόρμας αυτής είναι η Bpifrance.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή