Αρνητική η συμβολή των επενδύσεων στο ΑΕΠ το β΄ 3μηνο

Αρνητική η συμβολή των επενδύσεων στο ΑΕΠ το β΄ 3μηνο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάκαμψη κατώτερη των προσδοκιών αποτυπώνουν τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που διαμορφώθηκε στο +0,8% το β΄ τρίμηνο του 2017, από +0,4% το προηγούμενο τρίμηνο και -0,5% το β΄ τρίμηνο του 2016. Υπό το φως αυτών των στοιχείων, όπως εκτιμά ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, οι αναθεωρημένες προβλέψεις για ανάπτυξη 1,8% το 2017 (έναντι αρχικών προβλέψεων για +2,5%) είναι πλέον αμφίβολο ότι θα επιτευχθούν.

Η εικόνα των επενδύσεων προβληματίζει, καθώς η συμβολή τους στη μεταβολή του ΑΕΠ κατά το β΄ τρίμηνο του 2017 ήταν αρνητική κατά -2,2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 10,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο μόλις +2,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, μετά από στασιμότητα στο επίπεδο των 21,1 δισ. ευρώ το 2016 και το 2015. Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο στηρίχθηκε στην ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση (+0,7% και +3,3% αντίστοιχα) και στις εξαγωγές (+9,5%), ενώ οι επενδύσεις σε πάγια σημείωσαν πτώση (-4,6%). Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης αποδυναμώθηκε κατά το β΄ τρίμηνο του 2017, με τη συμβολή της να περιορίζεται στις +0,5 ποσοστιαίες μονάδες από +0,9 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλό αρνητικό επίπεδο (-9,4% το 2016 και -13,4% το α΄ τρίμηνο του 2017), καθώς οι εισφορές εξακολουθούν να διαβρώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών, που ήδη συρρικνώνεται θέτοντας σε αμφιβολία τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η ανακοπή της πτωτικής πορείας στην απόδοση 10ετούς ομολόγου από τα μέσα του Ιουλίου του 2017 καταδεικνύει ότι οι αγορές δεν έχουν ακόμη πεισθεί για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης. Ετσι και ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την 3η αξιολόγηση, η πολιτεία θα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας και να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα χωρίς καθυστερήσεις και ανατροπές, καταλήγει ο ΣΕΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή