Αντίδραση ΠΟΜΙΔΑ στις αναφορές Τσίπρα για ΕΝΦΙΑ στη ΔΕΘ

Αντίδραση ΠΟΜΙΔΑ στις αναφορές Τσίπρα για ΕΝΦΙΑ στη ΔΕΘ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο ΕΝΦΙΑ είναι συνυφασμένος με τη ΔΕΘ, καθώς από το βήμα της ανακοινώθηκε η έναρξη επιβολής του «χαρατσιού» στα ακίνητα το 2012 και έκτοτε βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της συζήτησης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του εκάστοτε πρωθυπουργού, ή προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως με το ξεχασμένο πια «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» το 2014. Από την κατάργηση του φόρου, ή έστω τη μείωσή του, φέτος ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον φόρο έκανε λόγο για τη μείωσή του κατά 10%, αλλά από το 2020, δηλαδή μετά τη λήξη της τετραετίας της σημερινής κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «είναι άδικος φόρος για τη μικρή ιδιοκτησία, όχι όμως τόσο για τη μεγάλη ιδιοκτησία, η οποία εν πάση περιπτώσει με κάποιο τρόπο αποκτήθηκε. Είναι βέβαια άδικο για έναν που έχει μεγάλη ιδιοκτησία το ότι σε περίοδο κρίσης δεν μπορεί κάποιος να πουλήσει ένα ακίνητο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η τελευταία αυτή αποστροφή του λόγου προκάλεσε χθες την παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), η οποία επισήμανε ότι η αναφορά του πρωθυπουργού περί μεγάλης ακίνητης περιουσίας που ορθώς φορολογείται είναι εντελώς άστοχη. Ειδικότερα, η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «ως μεγάλη ακίνητη περιουσία θεωρείται από τη φορολογική νομοθεσία εκείνη που έχει αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ, όριο από το οποίο εφαρμόζεται και ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ. Είναι προφανές λοιπόν ότι μιλάμε για την περιουσία της ελληνικής μεσαίας, αστικής τάξης και όχι για κάποια ανώτερη – προνομιούχο τάξη. Αυτό γιατί οι πραγματικά μεγάλες περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνες πολίτες είναι αποθησαυρισμένες σε άλλους τόπους και με άλλους τρόπους. Η ιδιωτική ακίνητη περιουσία είναι δημιούργημα της μεσαίας τάξης των φορολογουμένων και η απόκτησή της υπήρξε αποτέλεσμα σκληρής εργασίας και στερήσεων ολοκλήρων γενεών πολιτών, αποταμίευσης».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί πως ο υπαινιγμός ότι η περιουσία αυτή με ύποπτους και επιλήψιμους τρόπους συνιστά βαρύτατη προσβολή για τον μέσο Ελληνα και στην ουσία αποτελεί προοίμιο νέων επιβαρύνσεων σε βάρος της ήδη στοχοποιημένης μεσαίας τάξης, παγιδευμένης στην αδυναμία πώλησης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου. Καταλήγει δε, καλώντας τον κ. Τσίπρα να εξετάσει το πώς μπορεί να μειώσει τη δημευτική αυτή φορολογία για όλους τους φορολογούμενους, καταργώντας άμεσα τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, ώστε να πάψει να θεωρείται «μεγάλη ακίνητη περιουσία» ό,τι υπερβαίνει την αντικειμενική αξία των 200.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το όριο του συμπληρωματικού φόρου ήταν 300.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή