Επιμένει σε νέα στρες τεστ στις τράπεζες το ΔΝΤ

Επιμένει σε νέα στρες τεστ στις τράπεζες το ΔΝΤ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ανησυχίες ότι η τρίτη αξιολόγηση θα είναι μια ακόμη δύσκολη διαπραγμάτευση ενίσχυσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, καθιστώντας σαφές ότι το θέμα της αξιολόγησης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών (ΑQR) «θα είναι μέρος της αξιολόγησης». Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει το Ταμείο νέα μέτρα, καθώς –όπως είπε– τα προγράμματα εξελίσσονται και οι συνθήκες αλλάζουν. Επικαλούμενος την έκθεση του Ταμείου, της 20ής Ιουλίου, όταν αποφασίστηκε η έγκριση «επί της αρχής» της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ράις δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι το AQR θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν και μάλιστα το χαρακτήρισε σημαντικό.

Με τη στάση του αυτή το Ταμείο ανοίγει αυτομάτως μέτωπο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει προγραμματίσει τα δικά της «στρες τεστ» των τραπεζών για το 2018. Μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει AQR θα το προωθήσουμε, έχουν διαμηνύσει πηγές της ΕΚΤ. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, διά στόματος υψηλόβαθμου στελέχους του οικονομικού επιτελείου, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει, βεβαίως, καμία τέτοια πρόθεση. Σαφώς εναντίον μιας τέτοιας αναστάτωσης είναι, βεβαίως, οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν ελπίσει ότι το ΔΝΤ δεν θα άνοιγε τελικά το θέμα στην αξιολόγηση. Ο κ. Ράις είπε χθες ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με την ΕΚΤ και τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε όλα τα θέματα, αλλά πρόσθεσε ότι «η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι μεγάλης σημασίας για το πρόγραμμα».

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει τον Ιούλιο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 δισ. πρόσθετων κεφαλαίων, ανοίγοντας νέο θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Πέραν των πιθανών συμπερασμάτων για πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, όμως, το AQR θεωρείται, ούτως ή άλλως, μια διαδικασία που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις τράπεζες, τη στιγμή που καλούνται να ανταποκριθούν στην πρόκληση της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Οικονομικοί παράγοντες διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η ανάδειξη του θέματος αυτού από το ΔΝΤ ίσως γίνεται για να δικαιολογήσει την αποχώρησή του από το πρόγραμμα.

Ο κ. Ράις, εξάλλου, χθες επανέφερε και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, λέγοντας ότι «το πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχιστεί» χωρίς σχετικές διασφαλίσεις. Μετά τις γερμανικές εκλογές είναι πιθανό να επανέλθει δυναμικά και το θέμα αυτό. Εν τω μεταξύ, όμως, φαίνεται ότι η Γερμανία έχει πλέον προσανατολιστεί στη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και έχει μάλλον απεξαρτηθεί από το ΔΝΤ.

Σε ερώτηση σχετικά με την παρατήρηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να θέτει πρόσθετες απαιτήσεις, ο κ. Ράις απάντησε ότι δεν γνωρίζει να έχει τεθεί θέμα πρόσθετων απαιτήσεων. Πρόσθεσε, όμως, ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται και καμιά φορά πρέπει να αναπροσαρμόζεται. Ο κ. Ράις είπε ότι της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, όταν ξεκινήσει η αξιολόγηση, θα ηγείται και πάλι η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου. Ανέφερε, εξάλλου, ότι δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία επίσκεψης της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή