Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2017 προβλέπει η Stochasis

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2017 προβλέπει η Stochasis

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερη του αναμενομένου ήταν η ανάπτυξη του ΑΕΠ το α΄ εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Stochasis, φέτος είναι εφικτή η ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,8%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη «Μακροοικονομικές Στοχεύσεις – Κλαδικές Προβλέψεις» της Stochasis, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,64% στο α΄ εξάμηνο του 2017 (0,73% β΄ τρίμηνο 2017) ήταν κατώτερη του αναμενομένου εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των εισαγωγών και της χαμηλότερης διεύρυνσης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μαρούλη, επιστημονικό υπεύθυνο της μελέτης, η μεταβολή του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη, πρώτον, επειδή οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,4% στο α΄ εξάμηνο, ενώ η αύξηση των εξαγωγών (8,3%) και της εγχώριας τελικής ζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της μεταβολής των αποθεμάτων και των στατιστικών διαφορών (1,5%), ήταν χαμηλότερη –σύμφωνα με τη Stochasis, οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε ένα εξάμηνο όσο θα ανέμενε κανείς να αυξηθούν στα επόμενα 5 έτη– και δεύτερον, επειδή, παρά την αύξηση των εισαγωγών, η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+0,8%) στο α΄ εξάμηνο ήταν πολύ κατώτερη της αναμενομένης, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις του δείκτη όγκου των λιανικών πωλήσεων (+2,4%), του δείκτη κύκλου εργασιών στο εμπόριο αυτοκινήτων (+3,1%), του δείκτη κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο (+ 4,9%), της απασχόλησης (+1,9%) και του δείκτη μισθών (+0,8%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν στο α΄ εξάμηνο όπως αναμενόταν (+3%), με τις επενδύσεις σε μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό να έχουν μεγάλη αύξηση (+18,7%).

Σημαντικά μειωμένες όμως ήταν οι επενδύσεις σε λοιπές κατασκευές (-18,6%), κυρίως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των πληρωμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που με τη σειρά του ήταν αποτέλεσμα των σημαντικά μειωμένων εισπράξεων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσης, νέα πτώση (-8,0%) είχαν οι επενδύσεις σε κατοικίες, παρά τη σημαντική ανάκαμψη του όγκου των εκδοθεισών αδειών οικοδομών στα δύο τελευταία εξάμηνα (β΄ 2016 και α΄ 2017).

Οι αναλυτές της Stochasis σημειώνουν ότι η άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας στο α΄ εξάμηνο τροφοδοτείται και από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6,0% (μεταποίηση: 4,2%), του κύκλου εργασιών στη μεταποίηση (+17,9%), του δείκτη παραγωγής στις κατασκευές (+3,7%) και του δείκτη κύκλου εργασιών στον τουρισμό (+5,4%).

Στον τομέα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο επίπεδο της κεντρικής και της γενικής κυβέρνησης στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 προκύπτει υστέρηση των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 682 εκατ. ευρώ από τον στόχο. Ωστόσο η υστέρηση υπερκαλύπτεται από την εξοικονόμηση πρωτογενών δαπανών ύψους 1,04 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ενισχύουν την εκτίμηση της Stochasis για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση άνω του 3,5% του ΑΕΠ το 2017.

Με βάση τα παραπάνω, τα στελέχη της Stochasis εκτιμούν την αύξηση του ΑΕΠ στη διάρκεια του έτους κατά 1,8%. H αύξηση αυτή αποδίδεται, πρώτον, στη θετική επίδραση των καθαρών εξαγωγών στο β΄ εξάμηνο του 2017, λόγω της αναμενόμενης μείωσης των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών από τα πολύ υψηλά επίπεδά τους σε αυτά του β΄ εξαμήνου του 2016, και της αύξησης του τουρισμού και γενικότερα των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών σε αυτό το εξάμηνο, δεύτερον, στην αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και, τρίτον, στη χαμηλότερη πτώση των αποθεμάτων το β΄ εξάμηνο του 2017 έναντι της πολύ μεγάλης πτώσης τους στο β’ εξάμηνο του 2016. Η ιδιωτική κατανάλωση, παραδέχονται οι μελετητές, αναμένεται να είναι ελαφρά μειωμένη στο β΄ εξάμηνο του 2017, από το υψηλό επίπεδό της στο β΄ εξάμηνο του 2016, αλλά σημαντικά αυξημένη το 2018 λόγω και της ουσιαστικής βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. «Ενισχύονται, ωστόσο, οι συνθήκες για υψηλότερη ανάπτυξη το 2018, εάν εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη από την καθυστέρηση των αξιολογήσεων, όπως συνέβη το 2016 και το 2017», αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βασίλης Ρεγκούζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή