Προειδοποιήσεις Eurogroup για καθυστερήσεις και υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ

Προειδοποιήσεις Eurogroup για καθυστερήσεις και υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΛΙΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σαφές μήνυμα να επιταχύνει την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου, έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας τη στιγμή που οι επικεφαλής των θεσμών προειδοποιούσαν για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η δικαστική διαμάχη με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμαναν τις δυσμενείς συνέπειες που έχει στην αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ η υπόθεση Γεωργίου, ενώ ο επικεφαλής του ΕSM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε πως αν η υπόθεση αφεθεί τότε αυτό «δημιουργεί πρόβλημα στους επενδυτές».

Σε ερώτηση κατά πόσο θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα το 2018 αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση, έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές αλλά ότι και αυτές θα πρέπει να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο. Ο ίδιος ανέφερε πως στα μέσα του επόμενου μήνα θα γίνει η συζήτηση για τα στοιχεία των προϋπολογισμών του 2018 των κρατών μελών.

Όσον αφορά το κατά πόσο θα χρειαστεί να γίνει ανάλυση ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων (Αsset quality review), κάτι το οποίο υποστηρίζει το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ τόνισε πως η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για κάτι τέτοιο αλλά ότι δεν βρίσκει την ανάγκη για AQR αλλά για νέα stress tests πριν την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, με τρόπο που θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ.

Ο Μπενουά Κερέ προειδοποίησε για τις ολιγωρίες στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τον ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ζήτησε από τις αρχές να βιαστούν και εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες σημειώνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα απέχει ακόμα περί τα 35,3 δισ. από το επίπεδο του 2015. Σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα, αλλά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κρίσιμο και η μείωσή τους πρέπει να επιταχυνθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή