Εύθραυστη η ανάκαμψη της οικονομίας εκτιμά η Alpha Bank

Εύθραυστη η ανάκαμψη της οικονομίας εκτιμά η Alpha Bank

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύθραυστη παραμένει μεσοπρόθεσμα η ανάκαμψη, καθώς στην πραγματικότητα δεν παρατηρείται διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων η Alpha Bank. Oπως υποστηρίζει, η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 21,2% τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 23,5% τον περυσινό αντίστοιχο μήνα, καθώς και η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,3% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 σε ετήσια βάση, έναντι μόλις 2,6% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, συνιστούν ισχυρές ενδείξεις εξόδου από τη στασιμότητα των τελευταίων ετών. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της Alpha Bank τονίζουν ότι η βελτίωση αυτή στηρίζεται περισσότερο στην ενίσχυση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης, καθώς και των εξαγωγών υπηρεσιών (σ.σ. λόγω τουρισμού), παρά στην ισχυροποίηση της επενδυτικής δαπάνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δελτίου, το ποσοστό συμμετοχής των επενδύσεων στο ΑΕΠ έχει μειωθεί από 24,5% το 2007 σε 11,8% το πρώτο εξάμηνο του 2017. Αντίθετα, το μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης έχει αυξηθεί από περίπου 65% σε 70%.

Παρά τη μακρά ύφεση, σημειώνεται, η οικονομία αδυνατεί να μεταβάλει ουσιαστικά το παραγωγικό υπόδειγμα των προηγούμενων δεκαετιών, που στηριζόταν στην καταναλωτική δαπάνη, την οποία τροφοδοτούσε το δημόσιο χρέος.

Πάντως, στο δελτίο επισημαίνεται ότι μετά την αναιμική αύξηση της επενδυτικής δαπάνης κατά 0,6% το α΄ εξάμηνο φέτος, αναμένεται επιτάχυνση το β΄ εξάμηνο και το 2018, ως αποτέλεσμα της δεύτερης αξιολόγησης, της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών που θα τονώσει τη ρευστότητα, του υψηλού ρυθμού απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και της αναμενόμενης προώθησης σημαντικών αποκρατικοποιήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή