Προειδοποίηση από Κερέ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Προειδοποίηση από Κερέ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή προειδοποίηση προς τις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων απηύθυνε χθες ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, με τις μετοχές των τραπεζών για άλλη μια συνεδρίαση να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις. Ο κ. Κερέ ανέφερε ότι υπάρχουν ολιγωρίες στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και ζήτησε να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία τους. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και να γίνει ευρεία χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Παρέμβαση

Παράλληλα απέκρουσε τις αιτιάσεις του ΔΝΤ και την απαίτησή του για τη διενέργεια νέου ελέγχου ποιότητας του ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτο AQR. Ο κ. Κερέ ανέφερε ότι ο σχεδιασμός των ευρωπαϊκών αρχών προβλέπει τη διενέργεια πανευρωπαϊκού stress test και εκεί θα εξεταστούν σε βάθος οι ελληνικές ιδιαιτερότητες τόσο σε ό,τι αφορά το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και την αποτίμηση των εγγυήσεων και την κατάσταση ρευστότητας. Η παρέμβαση του κ. Κερέ δεν καθησύχασε τους επενδυτές, με τις μετοχές των τραπεζών να καταγράφουν για άλλη μια συνεδρίαση χθες βαριές απώλειες και τους επενδυτές να διαβλέπουν σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 5,66% χθες σε συνέχεια της πτώσης άνω του 5% της συνεδρίασης της Πέμπτης. Από τα μέσα Ιουλίου οι απώλειες των τραπεζών ξεπερνούν το 23%.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των διοικήσεων των τραπεζών ότι οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων το 2017 θα επιτευχθούν, είναι σαφές ότι οι θεσμοί δεν κρίνουν ικανοποιητική τη σχετική πρόοδο και πιέζουν για εντατικοποίηση των προσπαθειών και την άμεση αξιοποίηση των εργαλείων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, του εξωδικαστικού μηχανισμού κ.ά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη μεταξύ επιτελικών στελεχών των εγχώριων τραπεζών και της ΕΚΤ επικράτησε αρνητικό κλίμα, με την ΕΚΤ να διατυπώνει ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα των τραπεζών στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος τελειώνει και αν δεν υπάρξουν γρήγορα θετικά αποτελέσματα οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές. Πάντως, με πρωτοβουλία και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα έχουν ενταθεί οι διεργασίες μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος.

Οπως σημείωσε ο κ. Κερέ, στόχος είναι να απαντηθούν οι ανησυχίες του Ταμείου στο θέμα των τραπεζών. Σημειώνεται πάντως ότι το ΔΝΤ εδώ και χρόνια υποστηρίζει την ανάγκη μεγαλύτερης κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, ενώ το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπαίνει συχνά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά τους στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι το 2015 πραγματοποιήθηκε stress test από την ΕΚΤ, το οποίο δεν αμφισβητήθηκε από το Ταμείο και με βάση το οποίο οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Υπογραμμίζουν ότι από τότε το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά ώστε να δικαιολογεί νέο stress test. Επιπλέον σημειώνουν ότι σε μια περίοδο που οι τράπεζες καλούνται να υπεραποδώσουν στο ζήτημα των κόκκινων δανείων με το AQR ουσιαστικά τους ζητείται να επικεντρωθούν σε κάτι άλλο. Επίσης τονίζουν ότι οι συζητήσεις για την κατάσταση των τραπεζών θα προκαλέσουν νέο κύκλο αβεβαιότητας, τορπιλίζοντας την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τον κίνδυνο αυτό επισήμανε σε έκθεσή της και η Citi υπογραμμίζοντας ότι μια νέα αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένες πιέσεις, δεδομένου ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο λόγω των capital controls όσο και της απουσίας εισροών καταθέσεων. Η Citi σημειώνει ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται ανυποχώρητο αναφορικά με την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή