Οι Τούρκοι επιλέγουν Ελλάδα γιατί έχει φθηνά καταλύματα και αλκοόλ

Οι Τούρκοι επιλέγουν Ελλάδα γιατί έχει φθηνά καταλύματα και αλκοόλ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα άνω του 1 εκατ. θα κινηθούν κατά τη φετινή τουριστική σεζόν οι αφίξεις από την Τουρκία στη χώρα μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν ότι η καλύτερη χρονιά σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από την Τουρκία ήταν το 2015. Τότε ο αριθμός των Τούρκων τουριστών έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 1 εκατ. φθάνοντας συνολικά το 1,15 εκατ. από 976.758 το 2014. Για το πρώτο εξάμηνο του 2016 σημειώθηκε μείωση κατά περίπου 30% της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης από τη γειτονική χώρα, ενώ για φέτος τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις από τη Τουρκία επανέρχονται σε ανοδική τροχιά. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι μεταξύ 25 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου περίπου 117.000 Τούρκοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα οδικώς. Tουρκικές πηγές εκτιμούν ότι μόνο σε αυτό το διάστημα οι Τούρκοι δαπάνησαν πάνω από 120 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Μεταξύ των βασικότερων λόγων που επισκέπτονται την Ελλάδα οι Τούρκοι είναι ότι βρίσκουν οικονομικά καταλύματα σε σχέση με το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών, ενώ φθηνότερα είναι και τα εστιατόρια. Παράλληλα, κίνητρο για τις ταξιδιωτικές τους αποδράσεις στην Ελλάδα αποτελεί το γεγονός ότι τα αλκοολούχα ποτά πωλούνται σε πολύ καλύτερες τιμές στη χώρα μας σε σύγκριση με την Τουρκία. Και αυτό γιατί η τουρκική κυβέρνηση έχει αυξήσει τους φόρους στα ποτά σε ποσοστό έως και 500% τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, υπάρχει και μια σημαντική μερίδα Τούρκων με φιλελεύθερο τρόπο ζωής που ταξιδεύουν στην Ελλάδα θέλοντας να ξεφύγουν έστω και για λίγο από τις κοινωνικές πιέσεις που καλλιεργεί στους πολίτες η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.

Το τουριστικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών δείχνει ότι κατά την τελευταία τετραετία ο αριθμός των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα κινείται σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα από τον αριθμό των Ελλήνων που επισκέπτονται τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, το 2016 οι αφίξεις των Ελλήνων στην Τουρκία έφθασαν τις 593.150, το 2015 έφθασαν τις 755.414 και το 2014 τις 830.841. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στην Τουρκία έφθασαν πέρυσι τα 92,8 εκατ. ευρώ, το 2015 τα 101,4 εκατ. ευρώ και το 2014 τα 101 εκατ. ευρώ.

Για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, φέτος η μείωση των αφίξεων των Ελλήνων στη γειτονική χώρα περιορίστηκε σε ποσοστό 6% φθάνοντας τις 306.889. «Φρένο» στη μείωση των προηγούμενων ετών έβαλε το γεγονός ότι τον Ιούλιο οι Ελληνες τουρίστες στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 28,3% φθάνοντας τις 55.562. Και δεν ήταν μόνο οι Ελληνες που προτίμησαν για τις διακοπές τους την Τουρκία στην καρδιά του καλοκαιριού.

Τον Ιούλιο οι αφίξεις ξένων τουριστών στη γειτονική χώρα αυξήθηκαν κατά 46,3% ξεπερνώντας τα 5 εκατ. Συνολικά στο επτάμηνο οι διεθνείς αφίξεις στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά περίπου 22%, φθάνοντας τα 17,3 εκατ. Η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 991,3% από τις σημαντικές αγορές καταγράφηκε από τη Ρωσία. Ειδικότερα, οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. από 231.616 το επτάμηνο του 2016. Σημαντικό ρόλο στην επάνοδο από τα μέσα της σεζόν της Τουρκίας στη διεθνή τουριστική σκηνή έπαιξε το γεγονός των ιδιαίτερα ελκυστικών τιμών που έριξαν στην αγορά οι ξενοδόχοι της γειτονικής χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή