Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την τρίτη αξιολόγηση θέλει το Eurogroup

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την τρίτη αξιολόγηση θέλει το Eurogroup

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Σαν να μην πέρασε μια μέρα» ένιωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρώτο Eurogroup της σεζόν, την περασμένη Παρασκευή, όσον αφορά την Ελλάδα, καθώς το μήνυμα που εστάλη προς την Αθήνα ήταν γνωστό και γνώριμο –«μην καθυστερείτε»– αφού όπως διαμήνυσαν όλοι οι θεσμοί είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Και αυτή τη φορά σύμμαχό τους οι θεσμοί βρήκαν και τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, ο οποίος συμφώνησε με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα καθώς είναι κατανοητό και στην Αθήνα ότι δεν θα έπρεπε να είναι μέρος του προβλήματος όταν θα συζητείται η επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, έχοντας ανοιχτή την αξιολόγηση.

Συγχρόνως η ενόχληση για τη δικαστική παραπομπή του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου είναι τόσο έντονη στους θεσμούς, που όλοι οι εκπρόσωποί του αναφέρθηκαν στο θέμα τονίζοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια καταδίκη στην αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων αλλά και στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα. «Σεβόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, όμως πρόσθεσε ότι «τέτοιες υποθέσεις μπορούν να βλάψουν τη φήμη της Ελλάδας. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κανονική χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ συνέδεσε την υπόθεση Γεωργίου με το επενδυτικό κλίμα προς τη χώρα, προειδοποιώντας πως αν η υπόθεση αφεθεί «δημιουργεί πρόβλημα στους επενδυτές». Και ενώ η ενόχληση για το θέμα είναι έντονη, οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν περαιτέρω εφόσον βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «δεν αμφισβητεί τα στατιστικά στοιχεία του κ. Γεωργίου», τονίζοντας ότι η καταδίκη αφορούσε διαδικαστικά θέματα που άσκησε ενώ ήταν πρόεδρος στην ΕΛΣΤΑΤ (δεν συγκαλούσε διοικητικό συμβούλιο όταν έπρεπε) και όχι τα ίδια τα στατιστικά. Και ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων το 2018, υπονοώντας ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα αποδεικνύεται δύσκολος, ο κ. Τσακαλώτος απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, εξηγώντας ότι μπορεί κάποιοι φόροι όπως αυτός του εισοδήματος να μην έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όμως άλλοι όπως ο ΦΠΑ υπερκάλυψαν τις προσδοκίες.

Το μεγαλύτερο «καμπανάκι», πάντως, όσον αφορά καθυστερήσεις το έκρουσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τόνισε μέσω του Μπενουά Κερέ πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρέπει να επιταχυνθούν όπως και ο ρυθμός μείωσης των κόκκινων δανείων. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ζήτησε από τις Αρχές να βιαστούν και εξήγησε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα απέχει επιπλέον περί τα 35,3 δισ. από το επίπεδο του 2015, αλλά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή