Ελάφρυνση χρέους και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Τζακ Λιου

Ελάφρυνση χρέους και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Τζακ Λιου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, όπως και η επίτευξη μιας συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους, παραμένει σημαντική, υποστήριξε χθες ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, επιβεβαιώνοντας την πάγια θέση με την οποία κινήθηκε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση στο ελληνικό ζήτημα.

Τον ρόλο του Αμερικανού τέως υπουργού στη διάρκεια της κρίσης ανέδειξε άλλωστε χθες στο συνέδριο του Economist o Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup στην κρίσιμη περίοδο. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ευχαρίστησε τον κ. Λιου γιατί «μας έστειλε στη σωστή κατεύθυνση», όπως είπε, γιατί «συνέβαλε να παραμείνει η Ελλάδα εκεί που ανήκει», εννοώντας την Ευρωζώνη. Μάλιστα, είπε ότι για να το πετύχει αυτό, χρειάστηκε κάποιες φορές (σε… ελεύθερη μετάφραση) να «τραβήξει μερικά αυτιά» (kick some asses).

Ο κ. Λιου, σε συνέντευξή του στα Economist Events και στη Hazlis & Rivas, δήλωσε ξεκάθαρα τη συμφωνία του με τη γραμμή του ΔΝΤ υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, προκειμένου «να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη λύση, η οποία θα επαναφέρει την Ελλάδα στον δρόμο της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης». Αλλά και στο συνέδριο, ο ίδιος τόνισε ότι «η πρόκληση είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση» και αυτή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ανακούφιση του χρέους.

Πρέπει να φύγει η αβεβαιότητα, τόνισε ο Αμερικανός τέως υπουργός, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να βρεθεί μια οριστική λύση που να αποτρέπει τον κίνδυνο του να επανέρχεται το πρόβλημα κάθε τόσο και να χρειάζονται νέες παρεμβάσεις.

Ο κ. Λιου απέφυγε να εκτιμήσει ποια θα είναι η στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Είπε ότι από την εποχή που ο ίδιος ήταν υπουργός υπήρχαν διαφωνίες για τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Στην ερώτηση, εξάλλου, του Economist αν πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ελάφρυνση του χρέους ή στις μεταρρυθμίσεις, η απάντησή του ήταν: «Και στα δύο».

«Ξεκάθαρα, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο», υποστήριξε ο κ. Λιου, προσθέτοντας όμως πως «υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει».

«Ενα καλά ισορροπημένο σχέδιο που περιέχει αξιόπιστους δημοσιονομικούς στόχους, οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν επενδύσεις και προσλήψεις, και μια αναδιάρθρωση χρέους που παράγει βιώσιμες ροές, πρέπει να συνδυαστούν σε ένα συνεκτικό σχέδιο», είπε ο κ. Λιου.

Σε σχέση, εξάλλου, με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, ο κ. Λιου εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα αλλάξει δραματικά η στάση της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, συμφωνώντας με την αντίστοιχη εκτίμηση του κ. Ντάισελμπλουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή