ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πτώση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας

Νέα πτώση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας

Πτώση μίας θέσης στην παγκόσμια κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών για το 2017-2018 σημείωσε η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση Global Competitiveness Report του World Economic Forum. Η χώρα μας κατατάσσεται πλέον στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών.

Η αδύναμη επίδοση της ελληνικής οικονομίας και για το 2017-2018 αποτυπώνει την φθίνουσα πορεία της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη ανταγωνιστικότητας. Οι παράγοντες που επιβαρύνουν τις επιδόσεις της Ελλάδας σύμφωνα με την έκθεση είναι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, το φορολογικό καθεστώς αλλά και η αστάθεια του πολιτικού συστήματος.

Στην περσινή αξιολόγηση η Ελλάδα βρισκόταν στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών, από την 81η θέση μεταξύ 140 χωρών που κατείχε στην αξιολόγηση του 2015 – 2016 και την -επίσης- 81η θέση μεταξύ -αυτή τη φορά- 144 χωρών στο Global Competitiveness Report του 2014 – 2015. Υπενθυμίζουμε ότι, διαχρονικά, η καλύτερη επίδοση της εθνικής μας οικονομίας σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας σημειώθηκε την περίοδο 2003 – 2004, όταν η Ελλάδα κατέλαβε την 35η θέση μεταξύ των 102 πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου.

Νέα πτώση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας-1

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Global Competitiveness Report 2017 – 2018 του World Economic Forum, η Ελλάδα συγκεντρώνει γενική βαθμολογία 4,02 (σ.σ. η αντίστοιχη περσινή βαθμολογία ήταν 4,00), με ανώτερη αξιολόγηση το 7.

Η υποχώρηση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη του Global Competitiveness Index, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την απόσταση που τη χωρίζει από την Ελβετία που βρίσκεται για 9η συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση παγκοσμίως με βαθμολογία 5,86 για την περίοδο 2017 – 2018.

Στη δεύτερη θέση με τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες βρίσκονται οι ΗΠΑ με βαθμολογία 5,85.

ΕΛΛΑΔΑ

Οι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα εμφανίζει ανάλογες επιδόσεις, είναι η Αλγερία (στην 86η θέση), η Σρι Λάνκα (στην 85η), η Γουατεμάλα (στην 84η), το Τρινιντάντ και Τομπάγκο (στην 83η) και το Μπουτάν (στην 82η). Αυτό καταδεικνύει ότι η Ελλάδα απέχει μακράν από τις χώρες με ισχυρή ανταγωνιστικότητα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης Global Competitiveness Report, οι παράγοντες που βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, είναι με σειρά σπουδαιότητας: οι φορολογικοί συντελεστές, η αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία, το φορολογικό πλαίσιο, οι ασταθείς πολιτικές, η αστάθεια στη διακυβέρνηση, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η διαφθορά, οι ανεπαρκείς υποδομές, η αδυναμία παραγωγής καινοτομίας και η περιορισμοί στην αγορά εργασίας.

Νέα πτώση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας-2

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Η έκθεση αξιολογεί τις επιδόσεις των 137 εθνικών οικονομιών σε τρεις βασικούς Άξονες: «Βασικές Απαιτήσεις», «Ενισχυτές Απόδοσης» και «Καινοτομία και Πολυπλοκότητα».

Από την ανάλυση των επιδόσεων της Ελλάδας στους προαναφερθέντες βασικούς Άξονες, προκύπτει, ότι η χώρα καταλαμβάνει την 70η θέση στις «Βασικές Απαιτήσεις», την 77η θέση στους «Ενισχυτές Απόδοσης» και την 71η θέση στην «Καινοτομία και Πολυπλοκότητα», μεταξύ 137 οικονομιών που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Σχετικά με του λοιπούς Πυλώνες του Global Competitiveness Report 2017 – 2018 του World Economic Forum, η Ελλάδα τοποθετείται στην 87η θέση στον τομέα «Θεσμικά Όργανα», στην 38η στις Υποδομές, στην 131η θέση στο «Μακροοικονομικό Περιβάλλον», την 48η θέση στην «Υγεία και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», την 45η θέση στην «Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Κατάρτιση», την 93η θέση στην «Αποτελεσματικότητα της Αγοράς Αγαθών».

Ακόμη, η ελληνική οικονομία κατατάσσεται στην 110η θέση σχετικά με την «Αποδοτικότητα της Αγοράς Εργασίας», στην 133η θέση στην «Οικονομική Ανάπτυξη της Αγοράς», και κατατάσσεται στην 50η θέση στην «Τεχνολογική Ετοιμότητα», 58η στο «Μέγεθος της Αγοράς», ενώ καταλαμβάνει την 73η θέση στην «Πολυπλοκότητα των Επιχειρήσεων» και βρίσκεται στην 75η θέση μεταξύ 137 χωρών στην «Καινοτομία».

Οι καλύτερες επιδόσεις της εθνικής μας οικονομίας παρατηρούνται στους τομείς: «Υποδομές» (38η θέση το 2017 – 2018 από την 37η ένα χρόνο νωρίτερα), «Τριτοβάθμια Εκπαίδευση & Κατάρτιση» (45η θέση και φέτος και πέρυσι), «Υγεία και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» (48η θέση) και «Τεχνολογική Ετοιμότητα» (50η θέση).

Ωστόσο, η εθνική οικονομία αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των διεθνών ανταγωνιστών της σε μια σειρά από βασικούς Πυλώνες, που συγκροτούν το Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας, στους οποίους εμφανίζει βαθμολογίες που την κατατάσσουν στη βάση της παγκόσμιας κατάταξης.

Στον Πυλώνα «Οικονομική Ανάπτυξη της Αγοράς» κατέχει την 133η θέση ανάμεσα σε 137 οικονομίες του πλανήτη, ενώ στον Πυλώνα «Μακροοικονομικό Περιβάλλον» η Ελλάδα καταλαμβάνει την 131η θέση.

Στον Πυλώνα «Αποδοτικότητα της Αγοράς Εργασίας», η χώρα βρίσκεται στην 110η θέση, ενώ στον πυλώνα «Αποτελεσματικότητα της Αγοράς Αγαθών» την καταλαμβάνει την 93η θέση.

Την αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες παθογένειες καταδεικνύουν οι επιδόσεις της χώρας σε επιμέρους κατηγορίες, που αξιολογεί το World Economic Forum.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Στον Πυλώνα «Τεχνολογική Ετοιμότητα» η ελληνική οικονομία, όπως και στις προηγούμενες αξιολογήσεις, καταγράφει για το 2017 – 2018 μία σχετικά καλή επίδοση, καταλαμβάνοντας την 50η θέση μεταξύ 137 οικονομιών (έναντι της 42ης θέσης μεταξύ 138 οικονομιών την περίοδο 2016 – 2017).

Στους περισσότερους επιμέρους τομείς, που συνδέονται με την τεχνολογική ετοιμότητα, η ελληνική οικονομία εμφανίζει ικανοποιητική εικόνα. Η χώρα βρίσκεται στην 17η θέση στις «Συνδρομές Διαδικτύου από σταθερή τηλεφωνία ανά 100 κατοίκους», στην 56η θέση στα «Άτομα που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο», στην 60η θέση στη «Χωρητικότητα διαδικτύου», στην 62η θέση στη «Διαθεσιμότητα των τελευταίων τεχνολογιών» καταλαμβάνει την 75 θέση στην  «Απορρόφηση τεχνολογίας από επιχειρήσεις».

Αντίθετα στον τομέα «Άμεσες ξένες επενδύσεις και μεταφορά τεχνολογίας», η εθνική μας οικονομία βρίσκεται στην 112η θέση.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Στον Πυλώνα «Καινοτομία», η Ελλάδα κατατάσσεται στην 75η θέση παγκόσμια, με τη χώρα ωστόσο να καταγράφει, κάποιες από τις καλύτερες επιδόσεις της σε επιμέρους άξονες του τομέα αυτού.

Στην 37η θέση, σε παγκόσμιο επίπεδο κατατάσσεται στην κατηγορία «Διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εφαρμογών ανά χίλιους κατοίκους» και στην 65η θέση σχετικά με την «Ποιότητα των ερευνητικών ιδρυμάτων».

Τέλος, στο δείκτη «Κυβερνητικές προμήθειες προηγμένης τεχνολογίας και προϊόντων», η Ελλάδα καταλαμβάνει την 131η θέση παγκοσμίως, ενώ στην κατηγορία «Συνεργασία πανεπιστημίων και βιομηχανίας σε Ε&Α» βρίσκεται στην 129η θέση, μεταξύ 137 οικονομιών.

Δείτε τα δεδομένα της έκθεσης του World Economic Forum: 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
/