Υπερπροσφορά επενδύσεων «βλέπει» τα επόμενα χρόνια ο υπουργός Οικονομικών

Υπερπροσφορά επενδύσεων «βλέπει» τα επόμενα χρόνια ο υπουργός Οικονομικών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια αισιόδοξη εικόνα για την οικονομία επιχείρησε χθες να καλλιεργήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι «τα επόμενα χρόνια θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις απ’ όσες μπορούμε να απορροφήσουμε». Την ώρα που το ΚΑΣ ανέβαλε για ακόμη μια φορά τη συνεδρίασή του για το Ελληνικό, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριζε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι θα χρειαστεί να βάλουμε «φίλτρα», λόγω της υπερπροσφοράς επενδύσεων.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην περίπτωση της Eldorado Gold, λέγοντας ότι στη Χαλκιδική δεν υπάρχουν μόνο τα μεταλλεία χρυσού αλλά και άλλες δραστηριότητες και ότι αν δεν μπορεί να συμφωνηθεί το πλαίσιο με τον επενδυτή, πρέπει να πάμε σε διαιτησία.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα φτάσει το 2%. Λίγο νωρίτερα, εξάλλου, η Εθνική Τράπεζα είχε δημοσιοποιήσει ανάλυση με βάση την οποία ο ρυθμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,6%, με το δεύτερο εξάμηνο να αυξάνεται στο 2%.

Απέδωσε, εξάλλου, σε διαστρέβλωση την εικόνα που μεταφέρθηκε για διαφωνία του με τον πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να χρειαστούν νέα μέτρα το 2018. Είπε, συγκεκριμένα, ότι ο ίδιος –όπως και ο πρωθυπουργός– δεν θεωρεί πως θα χρειαστούν νέα μέτρα, γιατί η υποαπόδοση σε κάποιους τομείς θα αντισταθμιστεί από την υπεραπόδοση άλλων. Ωστόσο, στην ερώτηση αν παρ’ όλα αυτά υπάρξει υστέρηση έναντι του στόχου 3,5% του ΑΕΠ, απάντησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση προφανώς κάτι θα κάνουμε για να επιτευχθεί ο στόχος.

Σχετικά με την υπερφορολόγηση, θύμισε ότι ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως συγκεκριμένες ομάδες επιβαρύνονται αναλογικά πολύ και για τον λόγο αυτό έχουν προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ελαφρύνσεις 3,5 δισ. ευρώ έως το 2022.

Παραδέχθηκε ότι σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας υποφέρει, αλλά είπε ότι δεν είναι μόνο αυτή η εικόνα.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ τόνισε πως οι τράπεζες πρέπει να κυνηγήσουν κυρίως τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Μιλώντας για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι ήταν ευρωπαϊστής, αν και ο ίδιος δεν συμφωνεί με τις σχετικές απόψεις του και πρόσθεσε ότι «το όραμά του για την Ευρώπη δεν περπατάει». Επίσης, ανέφερε ότι υπήρξε μια εποχή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήθελε να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Πάντως, σημείωσε ότι είχε τα καλά του και τα κακά του.

Αποκάλυψε, εξάλλου, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε και στον ίδιο, αστειευόμενος, αν θα ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα του Γερμανού ομολόγου του και να αναλάβει την προεδρία της Βουλής…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή