Αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο

Αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα, σημαντική αύξηση καταθέσεων σημειώθηκε τον περασμένο Αύγουστο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συνολικές καταθέσεις ανήλθαν στο τέλος Αυγούστου στα 133,1 δισ. ευρώ ενισχυμένες κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 946 εκατ. τον Ιούλιο και κατά 950 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, αύξηση που οφείλεται στην ενίσχυση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η βελτίωση είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της θετικής πορείας της οικονομίας. Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων στο τέλος Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 716 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 22,1 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά 512 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και κατά 320 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών ανήλθαν στα 100,49 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 202 εκατ. ευρώ έναντι οριακής υποχώρησης (-31 εκατ. ευρώ) τον Ιούλιο και αύξησης κατά 440 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας έχει επιτρέψει τη μεγάλη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA. Υπογραμμίζουν ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η τάση επιστροφής καταθέσεων, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες για το ενδεχόμενο έκτακτου ελέγχου των τραπεζών έχουν επιδεινώσει το κλίμα.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας τον περασμένο μήνα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο -1,5% από -1,8% τον Ιούλιο, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 241 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 714 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Η αρνητική ροή αποτυπώνει τη χαμηλή ζήτηση αλλά και τις περιορισμένες δυνατότητες των τραπεζών για νέες χρηματοδοτήσεις με τις αποπληρωμές παλαιότερων δανείων να παραμένουν αισθητά υψηλότερες των νέων δανείων. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο, ήταν αρνητική κατά 134 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 282 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 0,3% από -0,2% τον προηγούμενο μήνα. H μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 28 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 11 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, αρνητική κατά 150 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 164 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,3% από -2,4% που ήταν τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή