Βρόχος στη ΔΕΗ οι επιλογές της κυβέρνησης

Βρόχος στη ΔΕΗ οι επιλογές της κυβέρνησης

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θηλιά στη ΔΕΗ βάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού όπως τροποποιήθηκε με τις τελευταίες κυβερνητικές παρεμβάσεις για τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος) και το τέλος για τον μηδενισμό των ελλειμμάτων του λογαριασμού ΑΠΕ. Οι καταστροφικές για τη ΔΕΗ επιπτώσεις καταγράφονται στα αποτελέσματα εξαμήνου, τα οποία επιβαρύνθηκαν με 274,6 εκατ. ευρώ μόνο από τις δύο αυτές ρυθμίσεις.

Στον αντίποδα αυτών, οι μηδενικές προβλέψεις για επισφάλειες στο β΄ τρίμηνο του έτους και τα έκτακτα έσοδα ύψους 172,2 εκατ. από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ έβαλαν φρένο στον κατήφορο της κερδοφορίας της επιχείρησης, η οποία στο εξάμηνο υποχώρησε κατά 74,8% στα 14,4 εκατ.

Η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ (EBIDTA) υποχώρησε κατά 46,8% στα 284,7 εκατ. έναντι του α΄ εξαμήνου του 2016, ενώ τα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν κατά 54,2% στα 42,3 εκατ. Με δηλώσεις του ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης άφησε σαφείς αιχμές για τις κυβερνητικές επιλογές των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και της απόφασης του 2013 (Πάνου Σκουρλέτη) για την επιβολή τέλους στους προμηθευτές προκειμένου να μηδενισθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, οι δημοπρασίες που αντικατέστησαν την πώληση της μικρής ΔΕΗ και το τέλος προμηθευτή κόστισαν στην εταιρεία 274,6 εκατ. στο εξάμηνο (196,7 εκατ. στο α΄ τρίμηνο και 77,9 εκατ. στο β΄ τρίμηνο).

Και ενώ το τέλος προμηθευτή αποτελεί κόστος που η εταιρεία θα έπρεπε να το συνυπολογίσει στο ανταγωνιστικό της κόστος, δεν το έχει κάνει αφού κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε αύξηση τιμολογίων – αυτό ακριβώς δηλαδή που επιχείρησε να αποφύγει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη ΔΕΗ. Στο μεταξύ το έλλειμμα των ΑΠΕ βαίνει αυξανόμενο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ τον Ιούλιο αυξήθηκε στα 110,6 εκατ. από 98 εκατ. τον Ιούνιο.

Σε βραδυφλεγή βόμβα για τα οικονομικά της ΔΕΗ εξελίσσονται και οι ανεξόφλητες οφειλές πελατών όλων των κατηγοριών. Οπως αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, παρά την ένταξη μεγάλου αριθμού καταναλωτών στους ευνοϊκούς διακανονισμούς και τη χορήγηση ενιαίας έκπτωσης 15% για την εξόφληση των εμπρόθεσμων λογαριασμών, «είναι αβέβαιο το ποσοστό των πελατών που θα τηρούν τους όρους των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν ενταχθεί. Ηδη σημαντικό ποσοστό διακανονισμών ακυρώνεται μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας από τα μηχανογραφικά συστήματα της ΔΕΗ λόγω μη τήρησής τους». Σε βάρος της ΔΕΗ καταλήγει και η ρύθμιση του λογαριασμού ΥΚΩ για τα έτη 2012-2015 που εισηγήθηκε η ΡΑΕ προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Η ΡΑΕ στον λογαριασμό της τετραετίας 2012-2015 συμπεριέλαβε και το έτος 2016 καταλήγοντας σε ένα ποσό ανάκτησης για τη ΔΕΗ ύψους 359,97 εκατ. έναντι 735 που η ΔΕΗ διεκδικούσε μόνο για την τετραετία. Η ΔΕΗ, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου 2017, θα προσφύγει για το θέμα στη διαιτησία, ενώ τη ρύθμιση της ΡΑΕ φέρεται να μην αποδέχεται και η Κομισιόν, η οποία ζήτησε από την ελληνική πλευρά ρύθμιση που να μην είναι εις βάρος της ΔΕΗ.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων και του τζίρου (κατά 6,8% στο εξάμηνο) αλλά και τις δανειακές υποχρεώσεις της επιχείρησης προδιαγράφουν ένα ιδιαίτερα ζοφερό μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή