Καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο

Καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που διέπεται από κανονισμούς της Ευρωζώνης για τις χώρες των οποίων η χρηματοπιστωτική σταθερότητα απειλείται, προβλέπει το Eurasia Group ότι θα περάσει η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Η ανάλυση του ομίλου συμβούλων και πολιτικών ερευνών φωτίζει περισσότερο τις πρώτες δηλώσεις που άρχισαν να γίνονται για τη μεταπρογραμματική περίοδο, όπως αυτές του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την περασμένη Δευτέρα, ότι κοινός στόχος για την Ελλάδα είναι η «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του Eurasia, η Ελλάδα θα βγει πράγματι από το μνημόνιο και δεν προβλέπεται να της δοθεί πιστωτική γραμμή στήριξης. Θα ενταχθεί, υποστηρίζει, στο θεσμικό πλαίσιο του «two pack», των δύο κανονισμών, δηλαδή, που έχουν θεσπιστεί κυρίως για τις χώρες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από μνημόνια και οι οποίοι δεν έχουν έως τώρα χρησιμοποιηθεί.

«Για τον Τσίπρα», αναφέρει η ανάλυση, «είναι κρίσιμης σημασίας ότι δεν είναι επίσημο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ για το Eurogroup το ότι παρέχει έναν βαθμό εποπτείας και ελέγχου.

Τακτικοί έλεγχοι

Σύμφωνα με τους κανονισμούς αυτούς, στους οποίους είχε αναφερθεί και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σε απάντησή του σε πρόσφατη ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκου Χουντή, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να υποβάλει ένα κράτος σε ενισχυμένη εποπτεία αν αυτό αντιμετωπίζει ή απειλείται από σοβαρές δυσκολίες στη χρηματοπιστωτική του σταθερότητα, οι οποίες θα μπορούσαν να διαχυθούν σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Στην περίπτωση αυτή, το κράτος πρέπει να υιοθετήσει μέτρα σε διαβούλευση με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και –όπου χρειάζεται– και το ΔΝΤ, δηλαδή τους θεσμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πραγματοποιούν τακτικές αποστολές για να εξακριβώσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων. Η χώρα παραμένει σε εποπτεία έως την εξόφληση του 75% της βοήθειας που της παρασχέθηκε.

Το Eurasia εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές στη συνέχεια, προς το τέλος του χρόνου, καθώς εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός θα θελήσει να αξιοποιήσει την έξοδο αυτή ως αφήγημα για να ανακάμψει εκλογικά.

Η λύση που θα ακολουθηθεί μετά το πρόγραμμα, σύμφωνα με την ανάλυση, πρέπει να εξισορροπεί αντιτιθέμενα συμφέροντα. Λόγω του υψηλού χρέους στην Ευρωζώνη, οι επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει να δεχτούν κάποιου είδους παρέμβαση στις επιλογές τους σε ό,τι αφορά την οικονομική τους πολιτική. Ομως, παράλληλα, η λύση πρέπει να είναι πολιτικά αποδεκτή από τον Σύριζα. Επιπλέον, πρέπει να είναι αξιόπιστη για τις αγορές.

Οι δύο πιστωτικές γραμμές, απλή και ενισχυμένη, δεν θεωρούνται πιθανές. Η πρώτη γιατί προϋποθέτει υψηλό επίπεδο οικονομικής ευρωστίας και η δεύτερη γιατί είναι πολιτικά τοξική για την Ελλάδα, καθώς συνοδεύεται από μνημόνιο.

Σύμφωνα με πηγή των θεσμών, πάντως, η ανάλυση βασίζεται σε σωστά δεδομένα, αλλά το συμπέρασμα είναι πρόωρο, καθώς η συζήτηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο.

Η αξιολόγηση

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, το Eurasia εκτιμά πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για εκτροχιασμό της προέρχεται από το ΔΝΤ, το οποίο, μάλιστα, κατηγορεί ότι «παίζει βρώμικα» σε κάποια θέματα, όπως τις τράπεζες, καθώς βλέπει την εξουσία του να αποδυναμώνεται στην Ευρώπη, με την επικείμενη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Εκτιμά, μάλιστα, ότι το Ταμείο ίσως αμφισβητήσει πάλι τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας ή επιχειρήσει να προσθέσει όρους στα εργασιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή