ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν: Δεν υπάρχει ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες

tomsen-den-yparchei-anisychia-gia-tis-ellinikes-trapezes-2211226

Σε αναδίπλωση στο θέμα των ελληνικών τραπεζών προχώρησε το ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ο οποίος μέχρι τώρα ζητούσε να γίνει ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ και επέμενε σε έκτακτη αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών (AQR) δήλωσε από συνέδριο στο Λονδίνο πως «Δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το σχέδιο της ΕΚΤ για τα stress test των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα έχει μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει μια στρατηγική διαχείρισης του εξαιρετικά μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων μεσοπρόθεσμα. Για αυτό προτείναμε να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών μέχρι την επόμενη άνοιξη», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να προωθηθούν τα ήδη προγραμματισμένα stress tests και να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε κατά πόσον η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR).

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τις λεπτομέρειες με την ΕΚΤ».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του, χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1 σημείωσε ότι δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη εποπτεία από αυτή που προβλέπει ο SSM και ότι μέχρι την Παρασκευή το ζήτημα θα αποσαφηνιστεί.