Συνάντηση Ελλήνων τραπεζιτών με τη Λαγκάρντ

Συνάντηση Ελλήνων τραπεζιτών με τη Λαγκάρντ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο συνάντηση επιτελείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γενικότερης κινητοποίησης για την εξομάλυνση της κατάστασης για τις εγχώριες τράπεζες.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης παρουσίασε στην κ. Λαγκάρντ στοιχεία για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τη βελτίωση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες. Συζητήθηκε η αναταραχή που προκλήθηκε στην αγορά εξαιτίας των επίμονων αναφορών του ΔΝΤ για την ανάγκη διενέργειας νέου AQR των ελληνικών τραπεζών και επισημάνθηκε ο κίνδυνος η αβεβαιότητα να ακυρώσει την προσπάθεια των τραπεζών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να διαταράξει για άλλη μία φορά την εμπιστοσύνη. Οι επιτελείς των τραπεζών ανέφεραν στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται ένα θετικό κλίμα ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους και να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων όπως έχουν συμφωνηθεί με τον SSM.

Στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναφέρθηκε χθες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι, στον τραπεζικό τομέα, προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, ιδιαίτερα, το πρόβλημα των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, που αποτελούν τροχοπέδη όχι μόνο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οπως σημείωσε, έχουν πλέον νομοθετηθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει διαμορφωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο. «Οι τράπεζες διαθέτουν επίσης επαρκείς προβλέψεις, εξασφαλίσεις και κεφάλαια, που υπερκαλύπτουν την αξία των δανείων αυτών, ενώ η οικονομία ανακάμπτει. Επομένως, αναμένεται, και πρέπει, να ενταθούν οι προσπάθειες των τραπεζών ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεδομένου μάλιστα ότι οι στόχοι για το 2018 και το 2019 είναι πιο φιλόδοξοι από τους φετινούς. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, στην ενίσχυση με ρευστότητα των βιώσιμων, αλλά και τη ρευστοποίηση μη βιώσιμων μονάδων. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση πόρων, που θα μπορούν να στηρίξουν τις νέες και υφιστάμενες υγιείς επενδυτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, που είναι απαραίτητες για την εμπέδωση της αναπτυξιακής δυναμικής.

Γενικώς, οι τράπεζες έχουν πετύχει σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην εταιρική διακυβέρνηση όσο και στους δείκτες ρευστότητας και φερεγγυότητας τα τελευταία χρόνια, και ουδεμία απολύτως ανησυχία δικαιολογείται για την πορεία τους», τόνισε. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, οι προοπτικές της οικονομίας είναι θετικές υπό την προϋπόθεση υλοποίησης του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. «Συνολικά, το 2017 η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 1,7%. Για το 2018 και το 2019 προβλέπεται ισχυροποίηση και επιτάχυνση της ανάπτυξης σε 2,4% και 2,7% αντίστοιχα, η οποία εκτιμάται ότι θα βασιστεί στην άνοδο των επενδύσεων, της κατανάλωσης και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή