Μειωμένα κατά 1,86 δισ. τα φορολογικά έσοδα του 2017

Μειωμένα κατά 1,86 δισ. τα φορολογικά έσοδα του 2017

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού εξαντλήθηκε. Τα έσοδα το 2017 θα καταγράψουν σημαντική υστέρηση ύψους 1,86 δισ. ευρώ, ένα χρόνο ακριβώς μετά την υπεραπόδοσή τους που οδήγησαν στο πλεόνασμα «μαμούθ» του 2016 (4,18% του ΑΕΠ).

Τον περασμένο Ιούλιο, τα αποτελέσματα της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι η αδυναμία αυτή ήταν συγκυριακή θεωρώντας μάλιστα ότι θα ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος κυρίως φυσικών προσώπων υπολογίζεται ότι στο τέλος του έτους θα είναι χαμηλότερα κατά 1,15 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο και 1,46 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2016. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, οι αυξημένες προκαταβολές φόρου στο 100% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης οι οποίες έγιναν με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ οδηγούν στη μείωση των εσόδων το 2017. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και τα στοιχεία από την πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, όπου θα εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο λόγος της απόκλισης ύψους 1,86 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στις αυξημένες επιστροφές φόρων, οι οποίες υπολογίζεται να διαμορφωθούν στα 4,68 δισ. ευρώ. Βέβαια, οι επιστροφές φόρων είναι χρήματα που χρωστάει το ελληνικό Δημόσιο σε φορολογουμένους και επιχειρήσεις. Η επιτάχυνσή τους έγινε προκειμένου να εκταμιευθεί και η δεύτερη υποδόση ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Επισφαλείς, πάντως, είναι και οι εκτιμήσεις για τις εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους. Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει περισσότερα έσοδα, ύψους 381 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τον Αύγουστο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) εάν εξαιρεθούν τα έκτακτα έσοδα καταγράφεται υστέρηση περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Σχετικά ίδια εικόνα καταγράφεται και για το δύσκολο 2018, οπότε το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να εκτοξευτεί στο 3,5% του ΑΕΠ με το ίδιο μείγμα φορολογικών μέτρων (τα νέα μέτρα που έχουν ψηφισθεί και θα εφαρμοσθούν το 2018 υπολογίζονται περίπου σε 500 εκατ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα ανέλθουν στο ποσό των 50,69 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 580 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ). Οι άμεσοι φόροι θα διαμορφωθούν στα 20,775 δισ. ευρώ μειωμένοι κατά 678 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το ΜΠΔΣ. Στο ποσό των 20,775 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και 325 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2018 και η οποία δημοσιονομικά υπολογίζεται στο έτος 2017. Οι έμμεσοι φόροι θα είναι αυξημένοι κατά 150 εκατ. ευρώ, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ κατά 30%) που ισχύει σήμερα σε 32 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Στα νέα μέτρα του 2018 περιλαμβάνονται επίσης:

• Αύξηση ΦΠΑ σε 32 νησιά.

• Κατάργηση έκπτωσης ιατρικών δαπανών (ύψους 121 εκατ. ευρώ).

• Κατάργηση έκπτωσης φόρου 1,5% στην παρακράτηση μισθών.

• Περικοπή του επιδόματος θέρμανσης.

• Ειδικό τέλος διανυκτερεύσεων.

• Φόρος επί μισθώσεων AirBnB.

• Κατάργηση φοροαπαλλαγής δικαστικών λειτουργών – βουλευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή