ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο φυσικό αέριο στέλνει τα νοικοκυριά το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης

sto-fysiko-aerio-stelnei-ta-noikokyria-to-akrivo-petrelaio-thermansis-2211916

Περίπου 10.000 είναι τα νοικοκυριά στην Αττική που επωφελήθηκαν ήδη από τη ρύθμιση για την αυτονομία στη σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου και θα μπορούν φέτος να ζεσταθούν με κόστος χαμηλότερο κατά 40% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Για τα νοικοκυριά που εξακολουθούν να εξαρτώνται από το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέχρι στιγμής διακύμανση των τιμών δείχνει ότι θα πληρώσουν ακριβότερα κατά 4,3% σε σχέση με την τιμή έναρξης τον Οκτώβριο του 2016. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα ως προς την εξέλιξη της διεθνούς τιμής του αργού και των προϊόντων, το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα φέτος γύρω στα 96-97 έναντι 93 λεπτών το λίτρο τον Οκτώβριο του 2016 και 97 λεπτών το λίτρο τιμή κλεισίματος τον Απρίλιο του 2017. Η τιμή έναρξης, ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς μπορεί να αλλάξει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οπότε αρχίζει η νέα περίοδος διακίνησης του καυσίμου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης άρχισε να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα από πέρυσι, με την επιβολή του αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο. Στο μεταξύ, αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης και τους δικαιούχους, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική εγκύκλιος. Το βέβαιο είναι ότι οι συνολικές δαπάνες για επίδομα θέρμανσης θα περιοριστούν φέτος κατά το ήμισυ και θα διαμορφωθούν στα 55 εκατ. ευρώ έναντι 110 εκατ. ευρώ πέρυσι. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα αναπροσαρμοστούν το ύψος του επιδόματος (25 λεπτά το λίτρο πέρυσι) ή τα κριτήρια για τους δικαιούχους ή ακόμη και τα δύο σκέλη της εξίσωσης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μείωση της συνολικής δαπάνης για επίδομα θέρμανσης αναμένεται να δυσκολέψει περαιτέρω τα νοικοκυριά που πιέζονται και από τις δυσβάσταχτες φορολογικές υποχρεώσεις και να περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, επηρεάζοντας αρνητικά και τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο θα πληρώσουν φέτος λιγότερα για να ζεσταθούν σε σχέση με πέρυσι. Η μέση τιμή φυσικού αερίου για θέρμανση πέρυσι ήταν 5,8 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ η αντίστοιχη τιμή του Σεπτεμβρίου φέτος είναι στα 5,4 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή μειωμένη κατά 6,9%. Η εξοικονόμηση για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει για θέρμανση φυσικό αέριο έναντι ενός που καταναλώνει πετρέλαιο φτάνει το 40%. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν όλα τα νοικοκυριά της Ελλάδος τη δυνατότητα αυτού του εναλλακτικού καυσίμου για θέρμανση, παρά μόνο όσα βρίσκονται στις γεωγραφικές περιοχές της Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και Αττικής όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου.

Στην Αττική, μάλιστα, μέχρι και πέρυσι ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών δεν μπορούσε να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου παρά μόνο εάν υπήρχε απόφαση γενικής συνέλευσης των ενοίκων της πολυκατοικίας (50 συν 1). Η κατάργηση της υποχρέωσης του «50 συν 1» σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα επιδότησης μετατροπής των εγκαταστάσεων θέρμανσης που εφάρμοσε η ΕΔΑ Αττικής απεγκλώβισε φέτος 10.000 νοικοκυριά. Οι συνδέσεις νέων νοικοκυριών στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Αττική, υπερδιπλασιάστηκαν φέτος λόγω της δυναμικής τής αυτονομίας.

Μειώσεις 7%-8% στα τέλη δικτύου του ΔΕΣΦΑ

Μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 7%-8% στα τέλη δικτύου του ΔΕΣΦΑ φέρνουν τα αυξημένα έσοδα του Διαχειριστή για το 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ έχει καταρτίσει ήδη αναπροσαρμοσμένο σχέδιο τιμολόγησης των τελών του ΔΕΣΦΑ, που αναμένεται να τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, το οποίο προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 7%-8% για τις καταναλώσεις του 2018. Μέσω των μειώσεων θα επιστρέψει στους καταναλωτές το 50% των παραπάνω από τα προβλεπόμενα εγκεκριμένα έσοδα που είχε το 2017 ο ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη ΡΑΕ ο ίδιος ο ΔΕΣΦΑ τα παραπάνω έσοδα (υπερανάκτηση) ανέρχονται σε 60-70 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο της ΡΑΕ προβλέπει επιστροφή του 50% αυτών περίπου με μειώσεις στα τέλη και για το υπόλοιπο 50% συμψηφισμό με τα ποσά που θα πρέπει να ανακτήσει ο ΔΕΣΦΑ σε ορίζοντα 20ετίας για παρελθόντα έτη τα οποία με νομοθετική ρύθμιση έχουν προσδιοριστεί στα 320 εκατ. ευρώ. Οι μειώσεις στις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ θα ισχύσουν από τον Μάιο του 2018 και αυτό γιατί ο κανονισμός τιμολόγησης προβλέπει ότι σε περίπτωση αλλαγής του θα πρέπει να παρέλθει 7μηνο για να τεθεί σε ισχύ. Η μείωση των τελών δεν αναμένεται να επηρεάσει την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, αφού οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές γνώριζαν από πριν το εγκεκριμένο έσοδο για το 2017 και το 2018. Η υπερανάκτηση εσόδων για τον ΔΕΣΦΑ προέκυψε από την αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου πέραν των προβλέψεων που είχαν καθορίσει το ύψος των τελών.