Στα 14,8 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα

Στα 14,8 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το εμπορικό έλλειμμα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα –ειδικά για μια οικονομία που προσπαθεί να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης– παραμένει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 στα 14,8 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφοντας αύξηση 20,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Από την εξέλιξη αυτή προκύπτουν δύο κρίσιμα συμπεράσματα: πρώτον, ότι η εγχώρια κατανάλωση εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα. Μάλιστα, η έστω και μικρή ανάκαμψη που παρατηρείται στην ιδιωτική κατανάλωση φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση των εισαγωγών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) εκφράζει τον προβληματισμό του για την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και την αδυναμία ενδυνάμωσης της εγχώριας παραγωγής. Δεύτερον, οι ελληνικές εξαγωγές είναι ευάλωτες στις αυξομειώσεις του ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα πρόσφατα στοιχεία του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) έδειξαν ότι ο τομέας της ελληνικής μεταποίησης ανακάμπτει μεν, αλλά ότι οι νέες παραγγελίες για τις αγορές εξωτερικού υποχώρησαν, εξέλιξη την οποία η εταιρεία Markit που καταρτίζει τον σχετικό δείκτη απέδωσε πιθανότατα στην ισχυροποίηση του ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου άρχισε να παρουσιάζει από πέρυσι αυξητικές τάσεις. Από το 2009 έως και το 2013 βρισκόταν σε διαρκώς φθίνουσα πορεία, λόγω της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας σε ετήσια βάση τα 19,7 δισ. ευρώ από 44,3 δισ. ευρώ το 2008. Το 2014 το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 7,7%, φτάνοντας στα 21,2 δισ. ευρώ για να υποχωρήσει ξανά σημαντικά το 2015, λόγω κυρίως της επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών. Το 2016 αυξήθηκε κατά 5,5%, όμως κατά την τρέχουσα χρονιά η διεύρυνσή του αποτυπώνεται πλέον σε διψήφια ποσοστά. Το παρήγορο είναι ότι οι εξαγωγές εξακολουθούν να αυξάνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τις εισαγωγές, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι αρκετά μεγαλύτερες ως προς την αξία. Τον Αύγουστο του 2017 η αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ανήλθε σε 2,016 δισ. ευρώ έναντι 1,95 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 3,5%. Την ίδια ώρα η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 14,3% στα 3,65 δισ. ευρώ, έναντι 3,19 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2016. Μάλιστα, ειδικά τον Αύγουστο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 31,3%.

Σε επίπεδο οκταμήνου η αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε σε 18,66 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 15,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Από την άλλη, η αξία των εισαγωγών στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 διαμορφώθηκε σε 33,44 δισ. ευρώ, έναντι 28,5 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 17,4%. Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών είναι υψηλότερος από αυτόν των εξαγωγών, ακόμη και εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή: κατά 10,3% αυξήθηκαν οι εισαγωγές στο οκτάμηνο, ενώ οι εξαγωγές κατά 6,9%.

Από τις βασικές κατηγορίες προϊόντων μείωση των εξαγωγών τον φετινό Αύγουστο σε σύγκριση με τον περυσινό παρατηρήθηκε στα τρόφιμα και ζώντα ζώα (2,6%), στα λάδια (24,5%) και στα πετρελαιοειδή (-0,7%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή