Ανάπτυξη 2,6% το 2018, αλλά επιβράδυνση μετά βλέπει το ΔΝΤ

Ανάπτυξη 2,6% το 2018, αλλά επιβράδυνση μετά βλέπει το ΔΝΤ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμό 2,6% εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα «τρέξει» η ελληνική οικονομία το 2018, ξεπερνώντας ακόμα και τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει θέσει χαμηλότερα την πήχυ και συγκεκριμένα στο 2,4%.

Παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης το επόμενο έτος, το Ταμείο συντηρεί στο World Economic Outlook υψηλά το θέμα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μέσω της χαμηλής πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης τα χρόνια μετά την εποχή των μνημονίων. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανάπτυξη από το 2022 και μετά θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 1%. Σε άλλες εκθέσεις του δικαιολογούσε την πρόβλεψη για χαμηλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας με την εκτίμηση ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα εφαρμοστούν.

Εξάλλου, σε ειδικό κεφάλαιο για τις «αναπτυξιακές εκπλήξεις» του 2017 φαίνεται ότι τα περισσότερα «ανεπτυγμένα» οικονομικά κράτη πέτυχαν ταχύτερη άνοδο του ΑΕΠ από την αρχικά προβλεπόμενη, σε αντίθεση με τη χώρα μας, που καταγράφει χαμηλότερη θέση.

Τα ανωτέρω στοιχεία, καθώς και εκείνα που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, αναμένεται να δώσουν και μια πρόγευση για το πού θα επικεντρωθεί η συζήτηση του Σαββάτου της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Στην περίπτωση που η πρόβλεψη του ΔΝΤ (δημοσιοποιείται σήμερα) για το πρωτογενές πλεόνασμα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη έκθεσή του (2,2% του ΑΕΠ), ενδεχομένως να ανοίξει εκ νέου συζήτηση για επιπλέον μέτρα, της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Εάν μάλιστα το ΔΝΤ παραμείνει ανένδοτο στη θέση του και οι Ευρωπαίοι, ειδικά η Γερμανία, επιμείνουν στη συμμετοχή του Ταμείου, είναι πιθανή η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις καθυστερώντας την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Οπως διαφαίνεται, ο ρόλος του Ταμείου και σε αυτή την αξιολόγηση θα είναι καθοριστικός και πιθανώς η κ. Λαγκάρντ να ανοίξει τα χαρτιά της στο οικονομικό επιτελείο μία εβδομάδα πριν από την έλευση των θεσμών στην Αθήνα. Προφανώς στη συνάντηση θα συζητηθούν και τα θέματα των τραπεζών, για τις οποίες μέχρι πρότινος το Ταμείο ζητούσε μετ’ επιτάσεως τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους, αλλά τελικά αποδέχθηκε τη διενέργεια των stress tests τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς πλέον έχουν ολοκληρωθεί οι γερμανικές εκλογές.

Τι προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ:

1. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 1,8% και το 2018 θα επιταχυνθεί σε 2,6%. Το ΔΝΤ συντηρεί την πρόβλεψή του ότι το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1% ετησίως.

2. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμά ότι θα εμφανίσει έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ φέτος, έλλειμμα 0,1% του ΑΕΠ το 2018, ενώ για το 2022 ισοσκελισμένο ισοζύγιο.

3. Η ανεργία αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί στο 22,3% και να υποχωρήσει στο 20,7% του εργατικού δυναμικού το 2018. Αναφορά γίνεται για την Ελλάδα στην πορεία των μισθών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, καταγράφεται μεγάλη μείωση των αμοιβών, χωρίς όμως να υπάρχει εμφανής μείωση της ανεργίας. Επίσης, καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ σε μη ηθελημένη μερική απασχόληση.

4. Πληθωρισμός. Ο εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 1,2%, το 2018 θα ανέλθει σε 1,3% και το 2022 θα είναι 1,7%. Στην Ευρωζώνη, το ίδιο διάστημα θα ανέλθει σε 1,5%, 1,4% και 2% αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή