Πλήγμα 340 εκατ. ευρώ στην οικονομία από τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία

Πλήγμα 340 εκατ. ευρώ στην οικονομία από τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και τα 340 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει μεσοπρόθεσμα η ζημία στην ελληνική οικονομία από την επιβολή του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία από τις αρχές του 2018.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη της Grant Thornton που συνέταξε για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και παρουσιάστηκε πριν από λίγο στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της για την επιβολή του καθώς το προσδοκώμενο δημοσιονομικό έσοδο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 94 εκατ. ευρω.

Όπως εξήγησαν τα στελέχη της Grant Thornton η επιβολή του τέλους αναμένεται να επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος πλήττοντας δυσανάλογα τις μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις είτε αυτός μετακυλιστεί στους πελάτες είτε απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις.

Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού , ο οποίος συμφώνησε για τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο πλην όμως το ανήγαγε στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Grant Thornton, το πλήγμα των 340 εκατ. προκύπτει από την αφαίρεση της θετικής συμβολής του τέλους που θα εισπράξει το δημόσιο, και το οποίο υπολογίζεται στα 94 εκατ., από τη συνολική απομείωση  των εσόδων του κράτους από την εν γένει τουριστική δραστηριότητα κατά 435 εκατ. ευρώ.

Στην απομείωση αυτή των εσόδων συνυπολογίζονται και η απώλεια φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων από τις 6174 θέσεις εργασίας που θα χαθούν ως αποτέλεσμα του τέλους διαμονής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος που ήταν παρών στην παρουσίαση της μελέτης χαρακτήρισε το μέτρο αντιαναπτυξιακό και υπογράμμισε πως το πλήρες εύρος των επιπτώσεων του μπορεί να μην φανεί το 2018, καθώς πολλές συμβάσεις και κρατήσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί αλλά σε βάθος τριετίας.

«Είμαστε ακριβότεροι, θα γίνουμε ακριβότεροι και η γεωπολιτική συγκύρια δεν  θα είναι πάντα ευνοϊκή. Τότε θα είναι πολύ αργά» τόνισε ο Γ. Ρέτσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή