Μητρώο για τους μικρούς παραγωγούς τσίπουρου δημιουργεί το ΥΠΟΙΚ

Μητρώο για τους μικρούς παραγωγούς τσίπουρου δημιουργεί το ΥΠΟΙΚ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία Μητρώου Μικρών Αποσταγματοποιών, με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της διακίνησης τσίπουρου, πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του στην «Κ» ο γ.γ. Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται επίσης να θεσπίσει την υποχρέωση κάθε παραγωγού να τηρεί στοιχεία για τις ποσότητες που παρήγαγε και τους αγοραστές στους οποίους τις διέθεσε. Ταυτόχρονα, κάθε αγοραστής θα τηρεί στοιχεία για τους παραγωγούς από τους οποίους προμηθεύτηκε προϊόντα απόσταξης και σε ποιες ποσότητες. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επιτυγχάνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις στον έλεγχο.

Ο κ. Παπαδεράκης υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο θα πρέπει να πληρούνται για την πώληση τσίπουρου, τσικουδιάς και ρακής επιπλέον προϋποθέσεις. Ειδικότερα, προκειμένου να πάρει κάποιος παραγωγός άδεια, θα πρέπει απαραιτήτως να προσκομίσει τη σχετική άδεια απόσταξης από το τελωνείο. Επίσης, από την 1η Αυγούστου 2017, οι παραγωγοί υποχρεούνται πλέον στην τήρηση και ενημέρωση λογιστικών αρχείων, ενώ τα σχετικά παραστατικά θα συνοδεύουν το προϊόν μέχρι τον τελικό προορισμό του.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας καθιερώνεται η κατάσταση διακινούμενων ποσοτήτων που θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρεί ο υπαίθριος πωλητής, στην οποία θα συμπληρώνει σε καθημερινή βάση τις ποσότητες των προϊόντων που φέρνει στη λαϊκή, τις πωλήσεις αυτών και τις τυχόν επιστροφές. Παράλληλα, σε περιπτώσεις πώλησης μη ιδιοπαραγόμενων προϊόντων, προβλέπεται κύρωση που δεν αφορά μόνο σε χρηματικό πρόστιμο, αλλά φτάνει ώς και την ανάκληση αδείας.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι στον προηγούμενο νόμο για το υπαίθριο εμπόριο, τον 4264/2014 προβλεπόταν μεν η διάθεση τσίπουρου, τσικουδιάς και ρακής, υπό την προϋπόθεση να είναι προϊόντα μεταποιημένα ή συσκευασμένα ή τυποποιημένα είδη οικοτεχνίας. Στο παρόν νομοσχέδιο η ρύθμιση δεν αφορά τυποποιημένο προϊόν, αλλά χύμα, κάτι που θεωρείται ότι αποτελεί και τον πυρήνα του προβλήματος της παράνομης διακίνησης τσίπουρου και προκαλεί αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο ζήτημα είναι, εάν πέρα από τη νομοθέτηση των παραπάνω προϋποθέσεων και διαδικασιών στις οποίες προχωρά ή προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, θα πραγματοποιούνται διαρκείς, εκτεταμένοι και αυστηροί έλεγχοι στις λαϊκές αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή