ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οφειλές 894,2 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες αποπλήρωσε το Δημόσιο στο οκτάμηνο

Οφειλές 894,2 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες αποπλήρωσε το Δημόσιο στο οκτάμηνο

Στον «αέρα» φαίνεται να βρίσκεται η δεύτερη δόση ύψους 800 εκατ. ευρώ από τον ESM για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό, καθώς τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποκαλύπτουν τις τεράστιες καθυστερήσεις αποπληρωμής οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στο να μην επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας. Η κυβέρνηση αποδύεται το τελευταίο διάστημα σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει να πληρώσει χρέη των νοσοκομείων και Ταμείων, να επιστρέψει φόρους σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και να εκκαθαρίσει νέες συντάξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Αυγούστου δόθηκαν για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης, επιστροφές φόρων και εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης 894,2 εκατ. ευρώ, όταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της δόσης θέτει ως προαπαιτούμενο καθαρές πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. Μάλιστα, το επίμαχο διάστημα και συγκεκριμένα το τετράμηνο Μαΐου – Αυγούστου καταβλήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 476,4 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση, πάντως, που η κυβέρνηση δεν καταφέρει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να διοχετεύσει στην αγορά 1,2 δισ. ευρώ, το ποσό των 800 εκατ. ευρώ θα επιστρέψει στον «κουμπαρά» του ESM. Βέβαια, η κυβέρνηση μπορεί να αιτηθεί την εκταμίευση του ποσού, ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του Μηχανισμού, που απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα πρέπει να συνεδριάσει και να δώσει το «πράσινο φως» για το σχετικό κονδύλι. Σύμφωνα με τα στοιχεία στο οκτάμηνο πληρώθηκαν:

• 513 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΤΑ).

• 108,3 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

• 272,9 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επέστρεψε φόρους ύψους 670 εκατ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ εργάστηκαν υπερωρίες προκειμένου να εκδώσουν συντάξεις και αναδρομικά της τάξεως των 12,6 εκατ. ευρώ σε 4.193 νέους συνταξιούχους.