Η παρερμηνεία δηλώσεων Ντούιζενμπεργκ έστειλε στο… βάραθρο το ευρώ

Η παρερμηνεία δηλώσεων Ντούιζενμπεργκ έστειλε στο… βάραθρο το ευρώ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος σε μια δήλωση σχεδόν ρουτίνας του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βιμ Ντούιζενμπεργκ ήταν βίαιη χθες, σπρώχνοντας το ευρωπαϊκό νόμισμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών έναντι του δολαρίου. Μιλώντας σε ένα συνέδριο της Αυστριακής Εθνικής Τράπεζας, της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ο κ. Ντούιζενμπεργκ είπε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ «γίνεται σημαντική μόνο όταν δεν υποστηρίζει τον στόχο μας για τον πληθωρισμό με σοβαρό τρόπο -και αυτό δεν συμβαίνει». Επρόκειτο απλώς για μια επανάληψη της πάγιας θέσης της ΕΚΤ που όμως ερμηνεύτηκε ως ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνει παρέμβαση από την ΕΚΤ στην αγορά συναλλάγματος. Σε συγκεκριμένη ερώτηση που έγινε στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Ντούιζενμπεργκ αρνήθηκε να απαντήσει.

Ανάλογη δήλωση είχε κάνει ο διοικητής της ΕΚΤ μόλις πριν από λίγες ημέρες, κατά την τακτική «ανάκρισή» του από το Ευρωκοινοβούλιο. Η αντίδραση των αγορών ήταν τότε πιο περιορισμένη, αλλά οι κινήσεις των νομισμάτων στο διάστημα που μεσολάβησε καθώς και φρέσκα στοιχεία για την ένταση της επιβράδυνσης στις οικονομίες της Ζώνης του Ευρώ, έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα για το ευρώ και οι αγορές δεν χάνουν ευκαιρία να δοκιμάσουν τις προθέσεις και την ανοχή της ΕΚΤ.

Βλαπτικά για το ευρώ λειτούργησαν και οι δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Κλάους Λίμπσερ, ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι «εντελώς διαφορετικές»σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου προχώρησαν σε συντονισμένη παρέμβαση υπέρ του ευρώ.

Τα πράγματα περιέπλεξαν, ωστόσο, οι δηλώσεις Ιαπώνων αξιωματούχων, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Μασατζούρο Σιοκάουα είπε ότι οι μικρές ημερήσιες διακυμάνσεις των νομισμάτων δεν απαιτούν παρέμβαση, ενώ λίγο αργότερα ο επικεφαλής συναλλάγματος του ίδιου υπουργείου Χαρουχίκο Κουρόντα εξέφρασε -για μια ακόμη φορά σε διάστημα λίγων ημερών- την ανησυχία του για την απότομη πτώση του ευρώ και είπε ότι είναι ανεπιθύμητη και δεν συνάδει με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.

Αργά χθες το ευρώ βρισκόταν στα 0,8449 δολάρια, ενώ είχε υποχωρήσει και χαμηλότερα στη διάρκεια της ημέρας. Την προηγούμενη ημέρα η ισοτιμία είχε κλείσει στα 0,8564 δολάρια ανά ευρώ. Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε στα 100,40 γιεν ανά ευρώ από τα 103,00 την προηγούμενη ημέρα και στα 118,65 γιεν ανά δολάριο από 120,28.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή