Ανοδικά η ανεργία στη Γαλλία

Ανοδικά η ανεργία στη Γαλλία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανής είναι πλέον η επίδραση που ασκεί η επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στη Γαλλία, τη χώρα που μέχρι προσφάτως παρουσίαζε την πλέον σθεναρή αντίσταση ανάμεσα σε όλες τις οικονομίες της Ζώνης Ευρώ. Μετά την αισθητή υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, η αύξηση των ανέργων στη μία από τις δύο σηματικότερες οικονομίες της Ζώνης Ευρώ καταρρίπτει πλέον τον μύθο της «γαλλικής εξαίρεσης». Παρήγορο είναι, ωστόσο, ότι η αύξηση των τιμών παραγωγού στη Γαλλία παραμένει χαμηλότερη από τις προβλέψεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), τον Απρίλιο ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία αυξήθηκε με την εποχική διόρθωση κατά 5.000 άτομα, πράγμα που συνεπάγεται αύξηση της ανεργίας κατά 0,2% σε μηνιαία βάση. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν, βέβαια, ότι ο δείκτης ανεργίας στη Γαλλία εξακολουθεί να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών καθώς και ότι η αύξηση είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει ανησυχία. Η είδηση προκάλεσε, ωστόσο, σύγχυση στις αγορές που είχαν προβλέψει ελαφρά μείωση του αριθμού των ανέργων μετά τη σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η αύξηση του αριθμού των ανέργων στη Γαλλία ερμηνεύθηκε από τους αναλυτές σαν περαιτέρω ένδειξη περί του ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης επεκτείνεται σε όλες τις χώρες-μέλη της Ζώνης Ευρώ. Οπως επισημαίνει, άλλωσε, ο Στεφάν Ντεό της UBS Warburg του Παρισιού, «έχει σημειωθεί αισθητή μείωση των επενδύσεων, πράγμα που δεν δίνει ιδιαίτερα κολαυκευτική εικόνα για τη γαλλική οικονομία». Παράλληλα, αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται ότι τα τελευταία αυτά στοιχεία δεν ενισχύουν την αισιοδοξία των Γάλλων, που τα τελευταία χρόνια είχαν συνηθίσει σε μεγάλες μειώσεις του αριθμού των ανέργων.

Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη έχει βοηθήσει τη Γαλλία να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ανέργων από τον Ιούνιο του 1997, οπότε ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η σοσιαλιστική κυβέρνηση και παρέλαβε από την προηγούμενη έναν δείκτη ανεργίας 12,6%. Οι οικονομικοί αναλυτές, όμως, είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι στη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα επιβραδυνόταν σημαντικά ο ρυθμός υποχώρησης της ανεργίας που, σύμφωνα με την ILO, έφθασε τον Απρίλιο στα 2,3 εκατομμύρια άτομα. Ορισμένοι προβλέπουν, βέβαια, ότι στη διάρκεια του 2001 θα δημιουργηθούν συνολικά περί τις 300.000 με 350.000 νέες θέσεις εργασίας, πράγμα που καταδεικνύει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης από εκείνον του πρώτου τριμήνου, στη διάρκεια του οποίου δημιουργήθηκαν 124.000 θέσεις.

Εξάλλου, η γαλλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε, χθες, ότι τον Απρίλιο οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση κατά 0,2%, χαμηλότερη από την αναμενομένη για 0,4% αλλά που ισοδυναμεί με 2,9% σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή