Το ΔΝΤ δεν ζητάει νέα μέτρα, αλλά ελάφρυνση χρέους

Το ΔΝΤ δεν ζητάει νέα μέτρα, αλλά ελάφρυνση χρέους

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον Πόουλ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου είχε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι το Ταμείο δεν ζητάει νέα μέτρα αλλά την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί, καλώντας παράλληλα τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των τραπεζών εστίασαν στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των πλάνων για τη μείωσή τους, όπως έχουν συμφωνηθεί με την ΕΚΤ, τονίζοντας στον κ. Τόμσεν ότι από εδώ και πέρα ο βηματισμός των τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα επιταχυνθεί.

Το θέμα του stress test

Διαβεβαίωσαν ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι πλειστηριασμοί με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ συζητήθηκε και το θέμα του stress test καθώς και το ενδεχόμενο κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο και τα αποτελέσματα στη μείωση των κόκκινων δανείων. Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης και ο γενικός διευθυντής της τράπεζας, Βασίλειος Ψάλτης.

Αναλυτές πάντως επισημαίνουν στην «Κ» ότι το ΔΝΤ επιμένει στην άποψή του για την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, ότι έχει επιτύχει πολλά από αυτά που ζητούσε στον συμβιβασμό με την ΕΚΤ και αλλαγή στη στάση του μπορεί να επιτευχθεί μόνον με γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που με τη μέχρι τώρα πορεία δεν φαίνεται πιθανό.

Τη θέση του ΔΝΤ ότι δεν ζητάει νέα μέτρα από την Ελλάδα αλλά την εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί, τόνισε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Οπως σημείωσε, δεν ζητάμε κανένα νέο μέτρο πέραν από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Πρέπει να συζητήσουμε για την ελάφρυνση χρέους και για το ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «πολλή δουλειά και τεράστιες προσπάθειες» από τον ελληνικό λαό. Αναφερόμενη γενικότερα στην Ευρώπη, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι δεν έχει κανένα φόβο αλλά προσδοκίες, κάνοντας λόγο για απαραίτητη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών με το ΔΝΤ, η οποία θα συνεχιστεί με τρόπο που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι.

Εύσημα στον Σόιμπλε

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση σχετικά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε ότι «λυπάται» που φεύγει ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας πως αυτοί που ασκούν κριτική πρέπει να ξέρουν ότι τις κρίσιμες στιγμές κράτησε την ομάδα ενωμένη και εστιασμένη στον στόχο. «Δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά μια Ενωση που προσπαθεί να γίνει πολιτική Ενωση, χρειάζεται αυτήν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία σημείωσε ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρότερη, «περιμένουμε υψηλότερη 1% του ΑΕΠ ανάπτυξη τόσο φέτος όσο και για το 2018». Τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη οδηγείται από τις επενδύσεις, την κατανάλωση και το εμπόριο.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν χώρες που δεν ακολουθούν με τον ίδιο βηματισμό, έχουν μείνει πίσω και άνθρωποι που περνούν δύσκολα. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να ενισχυθούν οι ρυθμίσεις που αφορούν τον έλεγχο του χρηματοοικονομικού τομέα αλλά και τον κίνδυνο που μπορεί να προκύψει από τους περιορισμούς. Αναφορικά με το Brexit εξέφρασε την ελπίδα να γίνει ομαλά, ώστε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή