Εξανεμίζονται τα έσοδα από τη φορολόγηση συναλλαγών στο ΧΑΑ

Εξανεμίζονται τα έσοδα από τη φορολόγηση συναλλαγών στο ΧΑΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία τα έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο από τον φόρο που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Τον Μάιο εισπράχθηκαν από την εν λόγω πηγή περί τα 4,4 δισεκατομμύρια δραχμές έναντι 24,5 δισεκατομμυρίων δρχ. του Μαΐου του 2000 και 11,3 δισεκατομμύρια δρχ. του 1999. Η υστέρηση που παρατηρείται σε σχέση με τον στόχο των 330 δισεκατομμυρίων δραχμών που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό ανέρχεται πλέον στα 118 δισεκατομμύρια δραχμές.

Απ’ ό,τι φαίνεται, τα έσοδα από την εν λόγω πηγή θα κινηθούν πτωτικά και στους υπόλοιπους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα οι απώλειες να ξεπεράσουν τα 250 δισεκατομμύρια δραχμές, όπως μάλιστα είχε παραδεχθεί και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης. Αυτό αποδεικνύεται και από την πορεία των εσόδων κατά τον μήνα Μάιο τα οποία παρουσίασαν μείωση κατά 82,4 %, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Συνολικά, στο 5μηνο τα έσοδα που εισήλθαν στον κρατικό κορβανά ανέρχονται σε 19,3 δισεκατομμύρια δραχμές έναντι 123,6 δισ. δρχ. (-84,3%) του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Η πτωτική πορεία που παρατηρείται στα έσοδα από το ΧΑΑ, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οφείλεται στη μείωση του φόρου που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές από 6a σε 3a αλλά και στο χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Εν τω μεταξύ, με μηδενικό ρυθμό αύξησης κινούνται τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Η μηδενική αύξηση που πιθανόν να σημειωθεί, θα έχει αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά 2 χρόνια τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού να κινηθούν κάτω του ετήσιου στόχου, που είναι 8,1%.

Να σημειωθεί ότι τον περυσινό Μάιο του 2000 τα έσοδα έτρεχαν με ρυθμό 16,9% και είχαν εισέλθει στα κρατικά ταμεία περί τα 1,350 τρισεκατομμύρια δρχ. Για να παρουσιασθεί θετικός ρυθμός αύξησης, θα πρέπει τον Μάιο του 2001 τα έσοδα να ξεπεράσουν το ποσό του 1,350 τρισεκ. δρχ. που είχε εισπραχθεί.

Το κυριότερο όλων είναι η ανάδειξη του δημοσιονομικού προβλήματος, που ξεκίνησε με περικοπές 1 τρισ. δραχμών στα εξοπλιστικά προγράμματα. Οι περικοπές αναμένεται σύντομα να επεκταθούν και σε άλλα υπουργεία κάτω από τη φόρμουλα της «στοχοθέτησης» που έχει εισαγάγει ως μοντέρνα μέθοδο περικοπής των δαπανών το ΥΠΕΘΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή