Η ελληνική επιχειρηματική διείσδυση στην ελπιδοφόρα αγορά της Κίνας

Η ελληνική επιχειρηματική διείσδυση στην ελπιδοφόρα αγορά της Κίνας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εάν ενδιαφέρεστε για επένδυση στην Κίνα, η οποία θα αποδώσει σ’ εσάς, καλύτερα να το ξεχάσετε. Αν πρόκειται για τα παιδιά σας πρέπει να προχωρήσετε με μεγάλη σκέψη. Αν, όμως, πρόκειται για τα εγγόνια σας προχωρήστε αμέσως». Με αυτά τα λόγια σφράγισε την ομιλία που έδωσε ο Εμμανουήλ Βούλγαρης, αντιπρόεδρος της εταιρείας Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης στη Διεθνή Ημερίδα του Ελληνο-Κινεζικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε χθες σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Τεράστιες προοπτικές

Στην έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι τεράστιες. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και μεγάλα εμπόδια τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν.

Ως εκ τούτου, τα πλεονεκτήματα που μπορεί εξασφαλιστούν αφορούν, επί το πλείστον, το μακροπρόθεσμο μέλλον, σε μια οικονομία που εξακολουθεί, σε μεγάλο ποσοστό, να ελέγχεται από το κράτος. Η Κίνα έχει ήδη συνάψει διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ και Ε.Ε., αλλά σε πολυμερές επίπεδο οι δυσκολίες δεν είναι αμελητέες, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η «Αργυρομεταλλεύματων & Βαρυτίνης», όπως και άλλες ελληνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της «Α.Γ. Πετζετάκις ΑΕΒ», έχουν ήδη αναπτύξει δραστηριότητες στην πολλά υποσχόμενη Κίνα, οι οποίες σφραγίστηκαν με επιτυχία. Το έργο τους δεν ήταν εύκολο.

Ο κ. Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής του τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, τόνισε, αναμέσα σε άλλα, τα πλεονέκτηματα που μπορούν να εξασφαλίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις συνάπτοντας συμμαχίες με άλλες εγχώριες ή ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς η διείσδυση στην αγορά της Κίνας δεν είναι, ακόμα, απλή υπόθεση.

Από πολλές απόψεις, η Κίνα έχει αναμφισβήτητα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου.

Το μεγάλο πλεονέκτημα

Η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση στη παραγωγή χάλυβα και άνθρακα, ενώ τη δεκαετία του 1990 έχει παρουσιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής. Παράλληλα, κατέχει το 7% της παγκόσμιας καλλιέργησιμης γης, ενώ η παραγωγή της μπορεί να στηρίξει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αλέξανδρος Ρουσόπουλος, ο διευθυντής του Γραφείου Προώθησης, Επενδύσεων & Τεχνολογίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Με άλλα λόγια, η παγκόσμια οικονομία έχει να αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ.

Πέραν των συγκριτικών πλεονασμάτων, ο μέσος ρυθμός αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος ανήλθε τη δεκαετία του ’80 στο 8,6%, ενώ εκείνη του ’90, αυξήθηκε στο 9,6%, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα δεδομένα της περιοχής του Ειρηνικού και της Ασίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια είναι αξιοσημείωτος, με το ετήσιο ΑΕΠ να ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ το εξωτερικό εμπόριο αυξάνεται με ρυθμό 15%, σε ετήσια βάση.

Κρατικός έλεγχος

Εν τούτοις, αν και ο τομέας των άμεσων ξένων επενδύσεων έχει αναπτυχθεί σημαντικά, συνεχίζει να αποτελεί ένα αδύναμο σημείο, καθώς αντανακλά τα πολιτικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν σε μια χώρα που ακόμα ασκείται σημαντικός έλεγχος από το κράτος. Αλλωστε, όπως επισήμανε ο Χανς-Φρίντιχ Μπέσελερ, πρώην γενικός διευθυντής εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και νυν ειδικός σύμβουλος στην Ε.Ε., οι κρατικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 40% στο ΑΕΠ της χώρας, το 60% των κυβερνητικών εσόδων και το 70% της απασχόλησης, μη συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή