Η κυβέρνηση προς τον ΣΕΒ: «Είμαστε συνυπεύθυνοι»

Η κυβέρνηση προς τον ΣΕΒ: «Είμαστε συνυπεύθυνοι»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έννοια της αναπτυξιακής πολιτικής επιχείρησε χθες να οριοθετήσει ο υπουργός Τύπου κ. Δ. Ρέππας, υπογραμμίζοντας ότι για την κυβέρνηση «η ανάπτυξη δεν είναι ένας άψυχος δείκτης».

Συγκεκριμένα ο κ. Ρέππας απάντησε στον ΣΕΒ ότι «… Η ελληνική οικονομία γνωρίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εχουμε επιτύχει επιδόσεις που πολλές άλλες χώρες θα ήθελαν να επιτύχουν. Ολα αυτά οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στις πολιτικές επιλογές που έκανε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή μας. Ασφαλώς, η συμβολή όλων των φορέων και των εταίρων είναι σημαντική. Δεν την παραγνωρίζουμε. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αφορά τη χώρα και το σύνολο του ελληνικού λαού. Δεν είναι μία πολιτική για συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Κάθε κοινωνική ομάδα, μέσω των εκπροσώπων της, ασφαλώς μπορεί να αναδεικνύει τις θέσεις που θεωρεί ότι έχουν προτεραιότητα, επειδή κρίνει ότι είναι σημαντικές. Εμείς, όμως, έχουμε μία πολιτική η οποία αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η ανάπτυξη δεν είναι άψυχος δείκτης. Είναι η ίδια η ζωή, η ψυχή των ανθρώπων. Είναι η καθημερινότητά τους η ποιότητα των δημοκρατικών θεσμών, η κοινωνική αλληλεγγύη, η συνοχή σε μία κοινωνία. Το κοινωνικό κράτος αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της πολιτικής μας. Είναι η βάση προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, το οποίο θα ευνοεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης… Καθένας λέει τις απόψεις του και είναι σεβαστές. Γιατί οι κοινωνικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη, όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας μας στο σύνολό της».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας κ. Τάσος Γιαννίτσης, που βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του ΣΕΒ για τον (δικό του) εργασιακό νόμο αλλά και τις πρωτοβουλίες που (φαίνεται να) αναλαμβάνει στο ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. «Το υπουργείο Εργασίας προώθησε το νομοσχέδιο λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη του τον παράγοντα ανταγωνιστικότητα», σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης για να προσθέσει «σε μία περίοδο που η κερδοφορία και οι υπόλοιποι οικονομικοί δείκτες εξελίσσονται με θετικούς ρυθμούς, η βιομηχανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει με προσοχή τους τρόπους που θα επιτρέψουν και στην ίδια να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και την ανάπτυξη».

Ιδιαίτερα οξύς απέναντι στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών υπήρξε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ο οποίος, μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Συνομοσπονδία να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης εργασίας εξαιτίας της απόκλισης του πληθωρισμού. Ο κ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για «ιδεολογική επίθεση του κεφαλαίου και άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση προκειμένου αυτή να μην αποδεχθεί το αίτημα των εργαζομένων για αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου».

Επίθεση στην εργοδοτική πλευρά για τις θέσεις που διατύπωσε για το Ασφαλιστικό εξαπέλυσαν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων συνδικαλιστικών παρατάξεων. Μάλιστα, οι Γ. Μαυρίκος (ΠΑΜΕ) και Αλ. Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση, Συνασπισμός) επέκριναν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης K. Καραμανλή για τη στήριξη που έσπευσε να προσφέρει στις θέσεις του ΣΕΒ.

Με παραλείψεις η ρύθμιση για τα αποθέματα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή