Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• O Ν. 4336/2015 που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14 Αυγούστου 2015 για την κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων φορολογικού περιεχομένου, ιδίως σε ζητήματα αναγκαστικής είσπραξης και ρύθμισης οφειλών, φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας αγροτών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:

• Καταργήθηκε από τη δημοσίευσή της η διάταξη για την προκαταβολή φόρου 26% στις συναλλαγές με προνομιακά και μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη. Η διάταξη είχε επικριθεί έντονα από τον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εξετάσει καταγγελίες για τη συμβατότητά της με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

• Επαναφέρεται έτσι η προϊσχύουσα διάταξη που επέτρεπε την έκπτωση της σχετικής δαπάνης μόνον εφόσον η συναλλαγή ήταν πραγματική και συνήθης και δεν είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών με σκοπό τη φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή.

• Η προκαταβολή φόρου για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ αυξάνεται αναδρομικά στο 100% (από 80%) για τα εισοδήματα του 2014. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρείες, η προκαταβολή στη φετινή δήλωση θα είναι 55% (όπως μέχρι τώρα), 75% για τα εισοδήματα του 2015, ενώ για τα εισοδήματα από 1.1.2016 και εντεύθεν θα διαμορφωθεί στο 100%.

• Η καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων της δήλωσης του φορολογικού έτους 2014 θα γίνει σε 5 μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται έως τις 21 Αυγούστου και οι επόμενες έως την τελευταία εργάσιμη των υπολοίπων μηνών μέχρι τα τέλη του 2015.

• Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Οκτώβριο 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016. Παρατείνεται η έκπτωση 20% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ενώ δεν θα ισχύσει τελικώς η απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων.

• Αυξάνεται ο φόρος χωρητικότητας (tonnage tax) και η εισφορά υπέρ NAT για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες κατά 4% ετησίως από 2016-2020. Σε tonnage tax θα υπόκεινται (αντί φόρου εισοδήματος) τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής με σημαία κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), όπως επίσης και άλλες κατηγορίες πλοίων σημαίας Ε.Ε. ή ΕΟΧ που φορολογούνταν με τις γενικές διατάξεις (π.χ. επιβατηγά και οχηματαγωγά που πραγματοποιούν πλόες στο εσωτερικό της Ελλάδας). Αυξάνεται επιπλέον και η εισφορά επί του εισαγόμενου συναλλάγματος των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που δεν είναι πλοιοκτήτριες (μεσίτες, ναυλωτές, ασφαλιστές κ.λπ.) από 2016-2019. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής θα είναι 7% για τα πρώτα 200.000 δολάρια εισαγόμενου συναλλάγματος, 6% για τα επόμενα 200.000 δολάρια και 5% για το υπερβάλλον (αντί 5%, 4% και 3%, αντίστοιχα).

• Αυτοματοποιείται η διαδικασία δέσμευσης λογαριασμών οφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 70.000 ευρώ. Ο γ.γ. ΔΕ θα αποστέλλει τα στοιχεία αυτών των φορολογουμένων στις τράπεζες, οι οποίες και θα δεσμεύουν τα ποσά που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς τους. Εντός πέντε ημερών το Δημόσιο πρέπει να προχωρήσει στην κατάσχεση, αλλιώς αίρεται η δέσμευση.

• Μειώνεται το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το μισό, ενώ άνω των 1.500 ευρώ δεν υπάρχει περιορισμός. Σημειωτέον ότι με το προηγούμενο καθεστώς μπορούσε να κατασχεθεί μόνο το ένα τέταρτο του ποσού που υπερέβαινε το όριο των 1.500 ευρώ.

Αυστηροποιούνται οι διατάξεις περί ρύθμισης οφειλών. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ θα έχει πλέον το δικαίωμα να μειώνει τη διάρκεια της χορηγηθείσας ρύθμισης των 100 δόσεων αν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα, να πληρώνει σε λιγότερες δόσεις σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Επιπλέον, το επιτόκιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων αυξάνεται από 3% σε 5% πλέον του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, ενώ τίθενται προϋποθέσεις για το άτοκο της ρύθμισης αναφορικά με τις μικρές οφειλές (κάτω των 5.000 ευρώ).

Δίνεται η δυνατότητα προμήθειας λογισμικού από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων με απευθείας ανάθεση. Το λογισμικό αυτό σχεδιάζεται να αντιμετωπίσει την απάτη ΦΠΑ, ιδίως τύπου carousel.

• Από 1ης Ιανουαρίου 2017 καταργούνται στο σύνολό τους οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά. Μέχρι τώρα φαινόταν ότι θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται και έπειτα από αυτήν την ημερομηνία για τα «πλέον απομακρυσμένα νησιά» του Αιγαίου. Ετσι, στο σύνολο της χώρας (πλην Αγίου Ορους) θα ισχύει ο ΦΠΑ με τρεις συντελεστές (6%, 13%, 23%).

• Καταργείται η εξαίρεση από τον ΦΠΑ των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Εξαίρεση ισχύει μόνο για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, υπό πρόσθετες προϋποθέσεις. Η διάταξη φαίνεται συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο, δεδομένου ότι το σύνολο των προϋποθέσεων προβλέπεται στην Οδηγία ΦΠΑ (2006/112/ΕΚ). Αντίθετα, επανέρχεται ο συντελεστής 13% στο βόειο κρέας.

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή