Στα 93-95 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης

Στα 93-95 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα της περσινής τιμής έναρξης των 93-95 λεπτών, και λίγο χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος του Απριλίου των 97 λεπτών το λίτρο, ξεκίνησε από χθες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη νέα χειμερινή περίοδο.

Η αγορά δεν προβλέπει, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σημαντικές διακυμάνσεις της τιμής το επόμενο διάστημα, ενώ εκτιμά ότι η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης θα περιοριστεί φέτος κυρίως λόγω της μείωσης κατά 50% της δαπάνης για το επίδομα.

Η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη εκδοθεί, ενώ πληροφορίες από αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει εξεταστεί ακόμη εάν η μείωση της δαπάνης θα οδηγήσει σε μείωση του επιδόματος ή σε αναπροσαρμογή των κριτηρίων για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης. Την προηγούμενη σεζόν το επίδομα του 0,25 ευρώ το λίτρο έλαβαν περίπου 700.000 καταναλωτές, ενώ η συνολική δαπάνη ήταν 110 εκατ. ευρώ, η οποία φέτος θα περιοριστεί στα 55 εκατ. ευρώ.

Η τιμή των 93-95 λεπτών το λίτρο, όπως τονίζουν στην «Κ» παράγοντες της αγοράς καυσίμων, αφορά προμήθειες 1.000 λίτρων και τις αστικές περιοχές της χώρας. Οι μικρές ποσότητες, που συνήθως παραγγέλνουν οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια περιορίζοντας τις δαπάνες τους για θέρμανση, επιβαρύνονται με 3-5 λεπτά το λίτρο επιπλέον, όπως επίσης και οι καταναλωτές σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Η προμήθεια 1.000 λίτρων, που ήταν το σύνηθες κατά την προ κρίσης περίοδο, σπανίζει πλέον για τους καταναλωτές. Τα 1.000 λίτρα έχουν αντικατασταθεί με τα 500 και αυτά τα αγοράζει μόνο ένα ποσοστό 20% των καταναλωτών. Οι περισσότεροι προμηθεύονται πετρέλαιο με βάση τα ευρώ που τους περισσεύουν και όχι τις πραγματικές ανάγκες τους για θέρμανση, τονίζουν από την αγορά καυσίμων, και το μεγαλύτερο ποσοστό μέσω πιστωτικής κάρτας, αξιοποιώντας τις προσφορές που έχουν διασφαλίσει οι εταιρείες πετρελαιοειδών σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Σε αντίθεση πάντως με τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, ωφελημένοι θα είναι φέτος οι καταναλωτές φυσικού αερίου, το οποίο διατίθεται στην αγορά σε τιμή χαμηλότερη –από 30% έως 40%– σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή