Πικρή γεύση άφησε η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Alcatel – Lucent

Πικρή γεύση άφησε η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Alcatel – Lucent

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με στόχο τη συγχώνευση μεταξύ των Alcatel και Lucent αφήνει πικρή γεύση στο στόμα, δεδομένης μάλιστα της προειδοποίησης κερδοφορίας που εξέδωσε η Alcatel αμέσως μετά. Καμιά εταιρεία δεν θα πρέπει ν’ αναμένει ανάκαμψη της τιμής μετοχής της στο εγγύς μέλλον.

Η Lucent, της οποίας η τιμή μετοχής έχει πέσει κατά 21% μετά τη γνωστοποίηση των συνομιλιών, μένει στο κατώφλι της κρίσης. Για τον πρόεδρό της, Χένρι Σκαχτ, η εξέταση μιας συμφωνίας χωρίς premium και η μετέπειτα διαφωνία σχετικά με τη διανομή των θέσεων είναι καταστροφική. Χρειάζεται να συγκεντρώσει ρευστό ανεξαρτήτως του κόστους, πιθανόν με την πώληση των δραστηριοτήτων οπτικών ινών στην Pirelli, και να βρει σύντομα διευθύνοντα σύμβουλο. Ωσπου να υπάρξουν αποδείξεις ότι η επιχείρηση μπορεί να σταθεροποιηθεί, οι επενδυτές δεν θα εμπιστευθούν τις μετοχές της Lucent.

Η Alcatel, της οποίας η μετοχή εξακολουθεί να σημειώνει πτώση, δεν βρίσκεται βέβαια σε τόσο κακή κατάσταση. Ωστόσο, μοιάζει ύποπτη η επιλογή του χρόνου για την έκδοση προειδοποίησης κερδοφορίας και υπονομεύει τη διοικητική αξιοπιστία που με τόσο κόπο αποκτήθηκε. Οι λειτουργικές επιδόσεις της Alcatel, ισχυρές στο πρώτο τρίμηνο, επιδεινώνονται τους τελευταίους δύο μήνες. Τα προβλήματα επεκτείνονται σε αμφότερες τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οσο για τις προβλέψεις των 3 δισ. ευρώ, το καλύτερο που μπορεί κανείς να πει είναι ότι μοιάζει απίθανη περαιτέρω επιβάρυνση.

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Alcatel είναι υποσχόμενο, αλλά δεν προχωρεί πολύ. Θα χρειαστεί περικοπή των βασικών τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων της και μείωση του κόστους. Σε μια εποχή υποτονικής αύξησης των τηλεπικοινωνιακών δαπανών, οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα λαμπρές. Η βιομηχανική λογική της συγχώνευσης με τη Lucent, προκειμένου ν’ αποκτηθούν οικονομίες κλίμακας και να μειωθεί το κόστος, ισχύει ακόμα. Μην εκπλαγείτε αν δείτε κάποια νέα κίνηση.

Πρώτες ύλες

Οσοι αναζητούν ενδείξεις βελτίωσης των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας, ελάχιστες θα βρουν από τον βιομηχανικό κλάδο. Η οικονομική κατάσταση αναμένεται να παραμείνει υποτονική, σύμφωνα με τη γερμανική χαλυβουργία ThyssenKrupp. Η περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη θα επεκταθεί σε πολλές περιφέρειες, προσθέτει η γερμανική τσιμεντοβιομηχανία Heidelberger Zement. Οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου διέρχονται περίοδο αβεβαιότητας, εκτιμά ο βρετανικός Ομιλος γυαλιού Pilkington, καθιστώντας ασυνήθιστα δύσκολη τη δυνατότητα πρόβλεψης.

Η υποτονικότητα της αγοράς αυτοκινήτων των ΗΠΑ, σημαντικής τόσο για την Thyssen όσο και για την Pilkington, δεν προκαλεί απορία. Ούτε είναι ιδιαίτερα περίεργο το γεγονός ότι η Heidelberger ακόμα δεν διαβλέπει ενδείξεις ανάκαμψης στη γερμανική κατασκευαστική αγορά. Ομως η Pilkington προειδοποιεί ότι η κατάσταση στις αγορές οικοδομών και αυτοκινήτων επεκτείνεται πλέον και πέραν της Γερμανίας, ενώ η Ιταλία εμφανίζει ενδείξεις δυσχερειών. Και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανίες οι οποίες εξαρτώνται από την ενέργεια αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενες πιέσεις σε ό,τι αφορά το κόστος. Δεν κατανοούμε γιατί οι υπόλοιπες από τις «Επτά» πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου θα έπρεπε να παραμένουν εύρωστες από τη στιγμή που ΗΠΑ και Γερμανία επιβραδύνονται κατακόρυφα και η Ιαπωνία βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση κατατονίας.

Gazprom

Ο διορισμός έμπιστου συμμάχου του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου του κόσμου, Gazprom, είναι σημαντικό βήμα για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και πιθανόν και τις ξένες επενδύσεις στη χώρα. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται πλέον από το τι θα γίνει στην πράξη. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Αλεξέι Μίλερ, διαθέτει ικανότητες γραφειοκράτη και κάποια εμπειρία στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ως αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, δεν έχει όμως δοκιμαστεί στη διοίκηση μιας μεγάλης εταιρείας. Επιπλέον, ο πανίσχυρος προκάτοχός του, Ρεμ Βιάχιρεφ, θα παραμείνει παρών, αν και με μειωμένες εξουσίες, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Ο κ. Μίλερ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να επιτύχει ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων του κράτους, που ελέγχει το 38% της Gazprom, και των μικρομετόχων. Θα πρέπει να υιοθετήσει τη διαφάνεια και να δώσει τέλος στις υποψίες περί νεποτισμού και κακής χρήσης του ενεργητικού. Θα πρέπει να εφαρμόσει σύγχρονες λογιστικές μεθόδους και αυστηρές αρχές για τη διάθεση κεφαλαίου. Η παρουσία του κ. Μίλερ μπορεί να διευκολύνει τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου, ανοίγοντας τον δρόμο στο δίκτυο ανεξάρτητων παραγωγών της Gazprom και αυξάνοντας τους εγχώριους δασμούς. Η επίτευξη έστω και μερικών από αυτούς τους στόχους θα ωφελήσει τα μέγιστα τους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή