Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσίασαν οι δείκτες

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσίασαν οι δείκτες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η χθεσινή ημέρα να μην επεφύλασσε ιδιαίτερες συγκινήσεις για πολλές από τις ευρωπαϊκές αγορές, που επέδειξαν τάσεις σταθεροποίησης, ήταν όμως μία ημέρα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τη μεγαλύτερη, από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης. Η τιμή της μετοχής της γερμανικής Allianz σημείωσε χθες κέρδη ως και κατά 4,4%, όταν ανακοινώθηκε από την εταιρεία ότι η εκ μέρους της εξαγορά της Dresdner Bank έναντι 23 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και μελλοντικών εισροών δισεκατομμυρίων! Οπως παρατηρούσαν χθες αναλυτές της ευρωπαϊκής αγοράς, με την εξαγορά της Dresdner, η Allianz θα μπορέσει να ανταγωνιστεί στα υψηλότερα δυνατόν επίπεδα τις επόμενες δεκαετίες, ενώ θα ευνοηθεί επίσης από την αύξηση του μέσου όρου της ηλικίας του πληθυσμού της Ευρώπης, ο οποίος θα εκδηλώνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ασφαλιστικά και επενδυτικά προϊόντα. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο δείκτης τιμών των μετοχών των ασφαλιστικών εταιρειών σημείωσε χθες άνοδο κατά 1%, καθώς η άνοδος της τιμής της μετοχής της Allianz ενθάρρυνε σε κέρδη -κατά 2,9%- και τη μετοχή της Munich Re, ενώ οι βρετανικές CGNU και Prudential είδαν τις τιμές των μετοχών τους να κερδίζουν 1%. Ευνοημένη από τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά βγήκε χθες και η μετοχή της γερμανικής HypoVereinsbank -με κέρδη 2%- καθώς αναμένεται ότι οι ανακατατάξεις θα ευνοήσουν στον «απεγκλωβισμό» των εταιρειών των κλάδων αυτών από τις αλληλοσυμμετοχές τους στα μετοχικά κεφάλαιά τους. Λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης παρουσίαζε κέρδη της τάξεως του 1,2%.

Μια και ο λόγος περί κερδών, σημαντική άνοδο, της τάξεως του 12,9%, σημείωσε χθες στην αγορά του Λονδίνου η τιμή της μετοχής της εταιρείας Rentokil Initial, η οποία παρέχει υπηρεσίες απολυμάνσεων και υγιεινής. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο τζίρος της το πρώτο τετράμηνο φέτος ήταν υψηλότερος από τον αναμενόμενο. Ο δείκτης FTSE100 έκλεισε χθες σχεδόν χωρίς μεταβολή, στις 5,796,1 μονάδες.

Η χθεσινή ημέρα είχε όμως και ένα σημαντικό «θύμα». Η τιμή της μετοχής της ελβετικής φαρμακευτικής Novartis σημείωσε πτώση κατά 4,5%, όταν η εταιρεία αποφάσισε να αποσύρει οικειοθελώς το νέο φάρμακο Zelmac από τις διαδικασίες έγκρισης των αρμοδίων Αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Ζυρίχης έκλεισε χθες με απώλειες της τάξεως του 0,94%.

Στους εξαιρετικού ενδιαφέροντος κλάδους της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, η κατάσταση έδειχνε χθες να σταθεροποιείται μετά τη μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών. Μάλιστα, η τιμή της μετοχής της Deutsche Telekom σημείωσε άνοδο κατά 1%, όταν έγινε γνωστό ότι εξασφάλισε την εξαγορά των αμερικανικών VoiceStream και Powertel. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC40 έκλεισε χθες με άνοδο 0,18%. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής της France Telecom συνέχισε να δέχεται πιέσεις -υποχωρώντας κατά 1,2%-, όταν η κυβέρνηση του Παρισιού ανακοίνωσε οριακές αλλαγές πολιτικής σε ό,τι αφορά στις άδειες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενεάς, των οποίων το κόστος ανέρχεται στα 4,95 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή