Στη λίστα των 15 πρώτων τουριστικών προορισμών συγκαταλέγεται η Ελλάδα

Στη λίστα των 15 πρώτων τουριστικών προορισμών συγκαταλέγεται η Ελλάδα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα παραμένει 15ος δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, που επικαλείται ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού για το 2000.

Επίσης βάσει στοιχείων για τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις της διεθνούς τουριστικής αγοράς η Ελλάδα κατατάσσεται 10η στη λίστα των 15 πρώτων από πλευράς τουριστικών εισπράξεων χωρών παγκοσμίως (προηγούνται οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Κίνα, η Αυστρία και ο Καναδάς). Η χώρα μας εισέπραξε το 2000 9,3 δισ. δολ. έναντι 8,8 δισ. δολ. που είχε εισπράξει το 1999 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,8%. Επιπλέον η χώρα μας εμφανίζει το έτος 2000 μέση είσπραξη κατά αφικνούμενο επισκέπτη 743 δολάρια έναντι 722 δολαρίων το 1999. Ενδεικτικά αντίστοιχα εισέπραξε 643 δολάρια η Ιταλία 666 δολάρια,η Πορτογαλία 432 δολάρια. Σε σχέση με τα παραπάνω ο γ. γ. του ΕΟΤ κ. Ευγ. Γιαννακόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά από τα στοιχεία του ΠΟΤ ότι η Ελλάδα είναι μία ισχυρή και σταθερή παρουσία στη διεθνή τουριστική αγορά.

Οσον αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας και ειδικότερα προς την Αθήνα ο υποδιοικητής της Εθνική Τράπεζας και πρόεδρος της Αστηρ Παλλάς Βουλιαγμένη ΑΞΕ κ. Θεοδ. Πανταλάκης εξέφρασε χθες δυσοίωνες εκτιμήσεις για τη φετινή περίοδο. Για το λεκανοπέδιο της Αττικής τόνισε ότι θα σημειωθεί μείωση στην τουριστική κίνηση αναφέροντας ως σημαντικότερες αιτίες την λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» (χάθηκαν συνέδρια) αλλά και την έλλειψη μεγάλου συνεδριακού κέντρου. Επίσης, τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προορισμού έναντι του τουρκικού επηρεάσθηκε ιδιαίτερα φέτος με την υποτίμηση του νομίσματος κατά 40% της γειτονικής χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο επηρεάζει αρνητικά και η ύφεση στις διεθνείς οικονομίες.

Τις επόμενες ημέρες θα κληθούν οι υποψήφιοι ανάδοχοι -οι οποίοι εξετάζουν την περαιτέρω διεύρυνση των σχημάτων τους- σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να βελτιώσουν περαιτέρω τις προσφορές τους. Σημειώνεται ότι παρέμβαση για το θέμα του διαγωνισμού για τις ακτές έκανε χθες και ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Αστήρ Παλλάς ΑΞΕ κ. Θεοδ. Πανταλάκης, κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γ.Σ. της ξενοδοχειακής εταιρείας. Μιλώντας για την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ακτή της Βουλιαγμένης που είχε καταθέσει προσφορά και η Αστήρ, έκανε λόγο για «τσαρλατάνους» χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει αν ο χαρακτηρισμός αφορά στις άλλες κοινοπραξίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ή στην «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή