Στο κλαμπ των ισχυρών… χωρίς ροδοπέταλα

Στο κλαμπ των ισχυρών… χωρίς ροδοπέταλα

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ψέματα τελείωσαν για τη Σοφοκλέους, η οποία από σήμερα εισέρχεται και επισήμως στο κλαμπ των ισχυρών, με τη μετάταξή της από τον οίκο MorgaStanley Capital International στις ανεπτυγμένες αγορές. Ετσι το ΧΑΑ γυρίζει σελίδα, ξεκινώντας μία νέα προσπάθεια, το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί από την ετοιμότητα και την προσαρμοστικότητα όλων των συντελεστών της ελληνικής αγοράς, στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Οι εγχώριοι επενδυτές και όλοι οι εμπλεκόμενοι στη χρηματιστηριακή αγορά έχουν πάρει ήδη μια πρώτη γεύση για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την αναβάθμιση του ΧΑΑ.

Η χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε αναμφίβολα κόλαφος για όσους πίστεψαν ότι ο δρόμος της αναβάθμισης είναι στρωμένος με ροδοπέταλα!

Για πρώτη φορά καταδείχθηκε με τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο ότι η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς αποτελεί πρωτίστως στοίχημα και δοκιμασία, στην οποία όχι μόνον θα καταγραφούν τριγμοί αλλά θα μετρηθούν και θύματα!

Αυτό ισχύει και για την πορεία των μετοχών, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον και ο κύριος όγκος των συναλλαγών θα επικεντρωθεί (ήδη αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό) σε ένα μικρό μέρος των εισηγμένων μετοχών και κυρίως σε αυτές που περιλαμβάνονται στον ελληνικό δείκτη MSCI. Παράλληλα, θα ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι. Θα γίνουν σαφέστερες οι «διαχωριστικές γραμμές»μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών και κατ’ ανάγκην πλειάδα εταιρειών θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, καθώς τα προβλήματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και η διεθνής αρνητική συγκυρία δεν αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης και κερδοφορίας, στη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια, ανεπαρκή οργάνωση και έλλειψη υποδομών.

Αντίθετα το βάθος που θα προσδώσει η αναβάθμιση στο ΧΑΑ και η διεθνοποίηση ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να αποτελέσουν μια μεγάλη πρόκληση για όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που αναλώθηκαν με την ουσία και άρπαξαν τη μεγάλη ευκαιρία που τους προσέφερε η χρηματιστηριακή άνοιξη του 1999. Αρκετές από αυτές επένδυσαν τεράστια κεφάλαια στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, την επέκταση σε νέες αγορές, τη σύναψη διεθνών συμμαχιών και την ισχυροποίηση των δομών λειτουργίας και διοίκησης.

Από την άλλη πλευρά η αναβάθμιση θα «δοκιμάσει» τις δομές, τη θεσμική επάρκεια και τις δυνατότητες της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς να ανταποκριθεί στο νέο και απαιτητικό περιβάλλον στο οποίο εισέρχεται. Και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην κατεύθυνση αυτή έχουν σημειωθεί άλματα κατά τη διάρκεια μιας μακράς και επίπονης πορείας εκσυγχρονισμού, που ξεκίνησε ουσιαστικά από το 1993.

Ελάχιστα είναι πλέον αυτά που εκκρεμούν να γίνουν. Ηδη, σήμερα τίθεται σε ισχύ το διευρυμένο πλαφόν διακύμανσης των μετοχών (18% από 12%), ο νέος δείκτης FTSE Small Cap-80 (της μικρής κεφαλαιοποίησης), επέρχονται αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών FTSE-20 και FTSE-40 και καταργείται το floor του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, την επόμενη Παρασκευή τίθεται σε λειτουργία το σύστημα ODL, που θα επιτρέψει τη διενέργεια απευθείας συναλλαγών στο ΧΑΑ από κάθε ενδιαφερόμενο και από κάθε σημείο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πώς έγινε η αναβάθμιση της Σοφοκλέους

Σε λιγότερο από 12 μήνες οι εποπτικές αρχές του Χρηματιστηρίου υποχρεώθηκαν να προωθήσουν μια δέσμη μέτρων που ως σκοπό είχαν τη θεσμική θωράκιση της Σοφοκλέους. Το «καμπανάκι» χτύπησε τον Απρίλιο του 2000, όταν ο διεθνής επενδυτικός οίκος MorgaStanley ανακοίνωνε την πρόθεση να αναβαθμίσει την ελληνική κεφαλαιαγορά στο club των ώριμων αγορών. Από εκείνη τη χρονική στιγμή ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, να δημιουργήσουν εκείνες τις προοπτικές και το περιβάλλον για να εισρεύσουν τα ξένα κεφάλαια στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Ετσι, λοιπόν, ξεκίνησε η δημιουργία της Λευκής Βίβλου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αναφερόταν στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας για τις συναλλαγές στη Σοφοκλέους, ενώ θεσμοθετήθηκε μια σειρά κανονισμών για τη συμπεριφορά των μεγαλομετόχων με ποσοστά άνω του 5%. Παράλληλα, συστάθηκε επιτροπή για τη δημιουργία πολυνομοσχεδίου σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση αλλά και τα τμήματα εσωτερικού ελέγχου των εισηγμένων επιχειρήσεων. Από την πλευρά της, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχώρησε στην κατηγοριοποίηση των εισηγμένων επιχειρήσεων, δημιούργησε νέους δείκτες, ενώ για πρώτη φορά κωδικοποίησε τις μεταβολές ποσοστών των μεγαλομετόχων αλλά και τον τρόπο διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων.

Αλλα μέτρα που ελήφθησαν ή θα υλοποιηθούν μέσα στη νέα οικονομική χρονιά, είναι:

– Η σύναψη συμμαχίας με διεθνή χρηματιστήρια (πιθανότερο το Παρίσι).

– Η δημιουργία της ΕΑΓΑΚ (Ελληνική Αγορά Αναδυόμενων Κεφαλαιαγορών).

– Η αναμόρφωση των δεικτών της Σοφοκλέους καθώς και η δημιουργία και τρίτου δείκτη small cap από τους Financial Times στα πρότυπα του εικοσάρη και του σαραντάρη – μέσα στον Απρίλιο ξεκίνησε η τρίτη χρηματιστηριακή αγορά ΝΕΧΑ, που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Νέας Οικονομίας. Πρώτη εταιρεία η Unibrain, συμφερόντων του Ομίλου Ιντρακόμ.

– Συνεχής έλεγχος για μετοχές που πρέπει να εισαχθούν σε καθεστώς επιτήρησης.

– Εισαγωγή ειδικών διαπραγματευτών σε μετοχές του ΧΑΑ.

– Μείωση του ποσοστού απαρτίας της γενικής συνέλευσης προκειμένου μία εταιρεία να αποφασίσει επαναγορά των μετοχών της. Ετσι θα ψηφισθεί άρθρο νόμου όπου το σχετικό ποσοστό κατέρχεται από 75% σε 25%.

– «Λοκ απ» για τους βασικούς μετόχους, δηλαδή απαγόρευση πώλησης των μετοχών τους, για 6 μήνες μετά την εισαγωγή της εταιρείας.

– Ιδρυση και λειτουργία ερευνητικού μελετητικού κέντρου του Κέντρου Ερευνών Κεφαλαιαγοράς, του οποίου οι μέτοχοι μπορεί να είναι ο όμιλος εταιρειών ΕΧΑΕ, ο ΣΜΕΧΑ, η ΕΘΕ, η Ε.Κ. και άλλοι φορείς.

– Συγχώνευση του ΧΑΑ μετο ΧΠΑ εντός του 2001.

– Μεταφορά των στοιχείων διοικητικής αρχής που έχουν απομείνει στο ΧΑΑ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και, τέλος, η μετατροπή του ΕΤΕΣΕΠ σε εκκαθαριστικό φορέα της ενιαίας χρηματιστηριακής αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή