Θετικό κλίμα στις επαφές με θεσμούς για αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο

Θετικό κλίμα στις επαφές με θεσμούς για αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πράσινο φως» έδωσε η τρόικα στα θέματα του Δημοσίου ήδη από τις αρχές τις εβδομάδας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, γεγονός που επικυρώθηκε και τυπικά χθες κατά τη συνάντηση των θεσμών με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη.

Παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι ημιτελής, η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί σε ποσοστό περίπου 80% σε επίπεδο υπουργείων, ενώ αναγνώρισε την ύπαρξη πολιτικής βούλησης από πλευράς της κυβέρνησης, δεδομένης και της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης που συνδέει την αξιολόγηση με τις κρίσεις των προϊσταμένων. Το τι μέλλει γενέσθαι, βέβαια, με την αξιολόγηση στο υπόλοιπο Δημόσιο, και ιδιαίτερα στους ΟΤΑ όπου σημειώθηκε μεγάλη αποχή από τη διαδικασία (σ.σ.: επίσης κοντά στο 80%), παραμένει ζητούμενο, αν και δεν συζητήθηκε στη συνάντηση.

Ως προς την κινητικότητα, η τρόικα παρατήρησε πως υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην εφαρμογή της, ωστόσο η κυβέρνηση έκανε μια μικρή επίδειξη του συστήματος και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία είναι έτοιμη και τίθεται σήμερα σε λειτουργία, ενώ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δανειστών ότι τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας προκειμένου να εγκρίνει τα περίπου 1.000 αιτήματα που έχουν υποβληθεί, κυρίως από τα υπουργεία, για μετατάξεις. Μόλις εγκριθούν τα αιτήματα, θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τις θέσεις.

Οι συμβασιούχοι

Στο μείζον ζήτημα των συμβασιούχων, ως προς τον αριθμό τους, δεν τέθηκε ζήτημα, καθώς τηρείται η μνημονιακή δέσμευση που αφορά στη διατήρηση του αριθμητικού τους μέσου όρου στα επίπεδα του μέσου όρου του 2016. Ως προς τις επικείμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, επί του παρόντος η τρόικα φάνηκε να συναινεί, έστω και σιωπηλά, στο αίτημα της κυβέρνησης να μην προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό προσλήψεων για το 2017 με τον κανόνα 1 προς 3 – δηλαδή, μία πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι οι συγκεκριμένοι μόνιμοι υπάλληλοι θα αμείβονται από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων και συνεπώς δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Μέχρι τώρα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφραζαν σοβαρές επιφυλάξεις επί του ζητήματος, ωστόσο σε αυτή τη συνάντηση φάνηκαν να συναινούν έστω και σιωπηλά. « Από τη στιγμή που δεν σημειώνεται επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, δεν έχουν λόγο να αντιδράσουν», έλεγε χαρακτηριστικά στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή