Κάθε μήνα δημιουργούνται 40 κοινωνικές επιχειρήσεις

Κάθε μήνα δημιουργούνται 40 κοινωνικές επιχειρήσεις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 40 νέες κοινωνικές επιχειρήσεις και συνεταιριστικά εγχειρήματα δημιουργούνται κάθε μήνα, καθώς με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ο θεσμός της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) αποκτά και στην Ελλάδα νέα δυναμική.

Συγκεκριμένα, μετά την εφαρμογή του νέου νόμου έχουν εγγραφεί στο νέο Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας 273 νέοι φορείς, ενώ έχουν επανεγγραφεί από το προηγούμενο Μητρώο 247 φορείς. Συνολικά έχουν υποβληθεί περίπου 390 αιτήσεις νέων επιχειρήσεων και 857 αιτήσεις φορέων που ήταν εγγεγραμμένοι στο προηγούμενο Μητρώο. Μάλιστα, σε ποσοστό 16,81% οι νέες επιχειρήσεις έχουν ως κύρια δραστηριότητα τον πολιτισμό, και ακολουθούν η εκπαίδευση (10,13%), η ανακύκλωση-περιβάλλον (9,05%), το εμπόριο (8,19%), η εστίαση (6,90%), ο τουρισμός και η συμβουλευτική (από 6,68% κάθε τομέας), η υγεία, η γεωργία και η κτηνοτροφία (από 6,25%), η μεταποίηση (5,17%), η κοινωνική στέγαση, σίτιση και αρωγή (4,96%), η πληροφορική (4,09%) και η ενημέρωση (2,16%). Από αύριο, 1η Νοεμβρίου, έως και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η 1η Εκθεση Κοινωνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή εγχειρημάτων και επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας από όλη την Ελλάδα. Εκεί, θα παρουσιαστεί αναλυτικά και το νέο θεσμικό πλαίσιο που ολοκληρώθηκε υπό την εποπτεία της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, και προβλέπει μεταξύ άλλων νέα εργαλεία χρηματοδότησης καθώς και φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα.

Ως προς τη χρηματοδότηση, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα πρόσβασης στο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο με αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ θα υποστηρίζει φορείς Κ.ΑΛ.Ο. με μικροδάνεια, εγγυήσεις μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές κ.λπ., καθώς και πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Στις αρχές του 2018 αναμένεται να ενεργοποιηθούν επιπλέον δράσεις, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, ώστε οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να καλύψουν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, τα λειτουργικά έξοδα και τις δαπάνες εξοπλισμού, ενώ όλοι οι φορείς έχουν ήδη τη δυνατότητα ένταξης στα προγράμματα ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ. Παράλληλα, στις αρχές του χρόνου εκτιμάται πως θα λειτουργήσουν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα.

Ως προς τα φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, μεταξύ άλλων ισχύει απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για την πρώτη 5ετία λειτουργίας (για Κοιν.Σ.Επ. και Συν. Εργαζομένων), ενώ στη συνέχεια ορίζεται στα 500 ευρώ ετησίως. Επίσης, δεν περιλαμβάνεται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα ποσοστό έως 35% των κερδών πριν από τη φορολόγηση, εφόσον καταβάλλεται στους εργαζομένους. Εργαζόμενοι στους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων και Κοιν.Σ.Επ., οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή επιδόματα επανένταξης ή οποιασδήποτε μορφής νοσήλιο ή παροχή ή σύνταξη ως έμμεσα ασφαλισμένοι, συνεχίζουν να εισπράττουν τις παροχές αυτές ταυτόχρονα με την αμοιβή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή