ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς παράταση η ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων

pros-paratasi-i-rythmisi-oikeiotheloys-apokalypsis-eisodimaton

Την παράταση της ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Η προθεσμία, πάντως, λήγει σήμερα αλλά όλα δείχνουν ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό, καθώς το τελευταίο διάστημα πολλοί φορολογούμενοι σπεύδουν στην εφορία να ρυθμίσουν λάθη παλαιότερων δηλώσεων και να γλιτώσουν από τους υψηλούς φόρους και τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ζητήσει το πρόγραμμα της οικειοθελής αποκάλυψης εισοδημάτων να λήξει στι 31 Δεκεμβρίου. Δεν αποκλείεται χρήση των διατάξεων να κάνουν και οι φορολογούμενοι τα στοιχεία των οποίων συμπεριλαμβάνονται στις «λίστες» που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω της διαδικασίας της ανταλλαγής πληροφοριών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προλάβουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ να επεξεργαστούν τα δεδομένα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν κάνει ήδη χρήση των ευεργετικών διατάξεων κλείνοντας εκκρεμείς υποθέσεις τους με την εφορία, υποβάλλοντας με χαμηλότερα πρόστιμα τροποποιητικές δηλώσεις. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν «αποκαλυφθεί» με τη ρύθμιση αδήλωτα κεφάλαια περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ οι βεβαιωμένοι φόροι ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου, εκτός των στοιχείων που θα αποκαλύψουν οι φορολογούμενοι, συνολικά των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμα και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλουν. Επί της ουσίας, η υποβολή της εθελουσίας δήλωσης δεν σημαίνει ότι παράγεται οριστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο και τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν ξεκινάει από το 30% της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και φθάνει μέχρι και το 60% ανάλογα με την περίπτωση και τον χρόνο απόκρυψης.

• Οι δηλώσεις υποβάλλονται χειρόγραφα.

• Για αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται μετά τις 31.5.2017 και μέχρι το πέρας της προθεσμίας (30.9.2017), ο τυχών οφειλόμενος πρόσθετος φόρος ορίζεται στο 12% του κυρίου φόρου.

• Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2017. Στην περίπτωση που έχει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου, ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται στο 36%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στο 18%.