«Οχι» από θεσμούς και στο νέοσχέδιο για τις λιγνιτικές μονάδες

«Οχι» από θεσμούς και στο νέοσχέδιο για τις λιγνιτικές μονάδες

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ και οι λιγνιτικές μονάδες που θα πρέπει να διατεθούν προς πώληση εξελίσσονται σε μείζον θέμα των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Οι πιστωτές εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού του όγκου των ανεξόφλητων οφειλών από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που απειλούν τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, ενώ σε ό,τι αφορά τους λιγνίτες, απέρριψαν και τη νέα πρόταση Σταθάκη για την πώληση της μιας εκ των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης μαζί με τον ΑΗΣ Μελίτης και τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Αναλυτικά:

1. Σε ό,τι αφορά τους λιγνίτες, οι πιστωτές επιμένουν στην πώληση των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης μαζί με την εν λειτουργία μονάδα της Μελίτης και την άδεια για την κατασκευή δεύτερης μονάδας και είναι κάθετα αντίθετοι στο να μπει στο προς πώληση «πακέτο» και ο ΑΗΣ Αμυνταίου. Η εξέλιξη φέρνει σε δύσκολη θέση τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και συνολικά την κυβέρνηση που δεν θα ήθελε να ανοίξει ένα νέο πολιτικό μέτωπο στην Πελοπόννησο και να περιορίσει τις όποιες αντιδράσεις στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

2. Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τους θεσμούς έγινε αποδέκτης της δυσαρέσκειας των πιστωτών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ, καθώς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης η ελληνική πλευρά ανέλαβε δέσμευση για τον περιορισμό τους, ωστόσο παραμένουν στα 2,4 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνονται κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν μπει στις ρυθμίσεις των 36 δόσεων και η είσπραξή τους είναι αβέβαιη.

Οι θεσμοί φέρονται να έθιξαν στις τελευταίες διαπραγματεύσεις και το θέμα της εκπτωτικής πολιτικής της ΔΕΗ (15% σε όσους πληρώνουν εμπρόθεσμα τοn λογαριασμό ρεύματος) ως παράγοντα που αντιστρατεύεται τοn στόχο μείωσης των μεριδίων της στη λιανική αγορά. Η συγκεκριμένη έκπτωση βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έπειτα από καταγγελία περί αθέμιτου ανταγωνισμού από την εταιρεία με δεσπόζουσα θέση στην αγορά που πουλάει κάτω του κόστους.

Για τους θεσμούς, τιμολόγια και ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως και το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΟ), αξιολογούνται ως μείζονος σημασίας θέματα για την εξυγίανση της αγοράς και τον τελικό στόχο της μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ, γι’ αυτό και συμπεριελήφθησαν στις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των δημοπρασιών ισχύος (ΝΟΜΕ) δεν κρίνονται ικανοποιητικά, καθώς υπάρχει σημαντική απόκλιση από τον δεσμευτικό στόχο για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 75,24% στο τέλος του έτους από το 83,5% τον Σεπτέμβριο και ενώ στην αγορά μετά την τελευταία δημοπρασία διαμορφώνεται μια αντίστροφη πορεία. Η υψηλή τιμή των 45,25 ευρώ η μεγαβατώρα στην οποία έκλεισε η τελευταία δημοπρασία, δεν αφήνει περιθώρια στους ιδιώτες παρόχους να στηρίξουν μια επιθετική πολιτική για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου τους όπως είχαν σχεδιάσει. Αντιθέτως, μάλιστα, οι διαφημιστικές καμπάνιες για μειώσεις στα τιμολόγια που ήταν έτοιμες να βγουν στην αγορά την επομένη της δημοπρασίας έμειναν στα συρτάρια και αντ’ αυτού τα επιτελεία των ιδιωτών παρόχων επανεξετάζουν την εμπορική τους πολιτική με βασικό παρονομαστή τη βιωσιμότητα του χαρτοφυλακίου τους. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα τιμολόγια μέσης τάσης (μεγάλοι εμπορικοί πελάτες και μη ενεργοβόρες βιομηχανίες) που ο ανταγωνισμός έχει αποσπάσει από τη ΔΕΗ ένα συνολικό μερίδιο της τάξεως του 30%, προσφέροντας χαμηλά τιμολόγια τα οποία πλέον δεν μπορούν να είναι βιώσιμα. Οι πρώτες αυξήσεις σε αυτή την κατηγορία πελατών αναμένονται από τον Ιανουάριο, εξέλιξη που θα ανακόψει περαιτέρω τη δυναμική της αγοράς και θα δυσκολέψει αντίστοιχα τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι των θεσμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή