Τσακαλώτος: «Κοινωνικό μέρισμα και για τμήματα της μεσαίας τάξης»

Τσακαλώτος: «Κοινωνικό μέρισμα και για τμήματα της μεσαίας τάξης»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινωνικό μέρισμα δεν θα αφορά μόνο τους κοινωνικά αδύναμους, αλλά «θα πιάσει και κομμάτια της μεσαίας τάξης», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Το διαθέσιμο για δαπάνες ποσόν θα είναι διπλάσιο από το περυσινό, όπως είπε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι το 1,1 δισ. ευρώ είναι το κατώτατο όριο. Το μεγαλύτερο μέρος του, είπε, προορίζεται για κοινωνικούς σκοπούς, ενώ πρόσθεσε ότι ένα μέρος ίσως διατεθεί σε οργανισμούς στους οποίους χρωστάει το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για τη ΔΕΗ, στην οποία εξετάζεται να δοθεί ένα ποσόν για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ώστε να μην αυξήσει τα τιμολόγιά της.

Τα θέματα αυτά έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και απομένει η «παραμετροποίησή» τους, είπε ο ίδιος.

Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε, εξάλλου, μια νέα έξοδο στις αγορές το προσεχές διάστημα, την οποία ονόμασε μίνι έξοδο, υπαινισσόμενος τη σχεδιαζόμενη ανταλλαγή ομολόγων με στόχο τη βελτίωση της εμπορευσιμότητάς τους και της καμπύλης επιτοκίων. Εξοδος με άντληση νέων κεφαλαίων τοποθετείται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι πλέον το κλίμα με τους θεσμούς είναι καλύτερο και το ερμήνευσε λέγοντας ότι οι δανειστές έχουν καταλάβει πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο ώστε να εξέλθει από το πρόγραμμα, αλλά και οι ίδιοι δεν θέλουν να κρατήσει για πάντα το ελληνικό ζήτημα. Θέλουν «να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα», είπε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση, ώστε να είναι καθαρό το τοπίο όταν θα σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία και θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το χρέος και τον ρόλο του ΔΝΤ.

Τα δύσκολα θέματα της αξιολόγησης κατά τον κ. Τσακαλώτο είναι η ενέργεια (δεσπόζουσα θέση ΔΕΗ), οι ιδιωτικοποιήσεις και κοινωνικά ζητήματα. Εκτίμησε όμως ότι όλα λύνονται με καλό τρόπο και ότι δεν θα εγείρουν νέες αξιώσεις οι δανειστές. Επίσης, εξέφρασε βεβαιότητα ότι το 2017 και το 2018 θα έχουμε ανάπτυξη και είπε ότι τώρα συζητείται το σχέδιο ώστε να έχει αυτή βιώσιμο χαρακτήρα. Οσο για τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ, είπε ότι είναι εφικτό, αλλά όχι και επιθυμητό από τον ίδιο.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος που ενημέρωσε χθες τους δημοσιογράφους στις Bρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τρίτη αξιολόγηση δύσκολα θα τελειώσει έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, καθώς υπάρχει μεγάλος όγκος δουλειάς που πρέπει να γίνει. Δεν απέκλεισε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) μέχρι τότε, αλλά όχι κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «πολλά είναι τεχνικώς δυνατά, όμως έχουμε μπροστά μας μόνο 5 εβδομάδες». Επικαλέσθηκε δε τα προαπαιτούμενα που πρέπει να γίνουν έως το τέλος του χρόνου στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, τα οποία φτάνουν τα 95. Ετσι, κατέληξε λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει πλήρης συμφωνία ώς τις 4 Δεκεμβρίου, αλλά θα είναι θετικό αν εξασφαλιστεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού και ένας σημαντικός αριθμός προαπαιτουμένων. Η εφαρμογή κάποιων προαπαιτουμένων έχει συχνά νομικές ή διοικητικές δυσκολίες, εξήγησε.

Ο ίδιος, εξάλλου, έκανε θετικό απολογισμό της προκαταρκτικής επίσκεψης των θεσμών στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Είπε ότι τα πρώτα ευρήματα των επικεφαλής των θεσμών «ήταν ενθαρρυντικά» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα θετικό κλίμα συνεργασίας και έχει ήδη γίνει θετική δουλειά». Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την εικόνα που διαπίστωσαν στην Αθήνα, στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Την ίδια ημέρα, όπως είπε ο αξιωματούχος, θα πραγματοποιηθεί ένα δεύτερο Eurogroup με αποκλειστικό θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης, στις 15 Δεκεμβρίου. Το κύριο θέμα θα είναι η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και ειδικότερα ο μετασχηματισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς και η τραπεζική ένωση.

Στην ίδια συνεδρίαση, θα συζητηθεί η διαδικασία εκλογής διαδόχου του Γερούν Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup, από τον Ιανουάριο του 2018. Κάθε χώρα έχει μία ψήφο και η ψηφοφορία είναι μυστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή