Συρρικνώθηκαν τα έσοδα των αγροτών πέρυσι

Συρρικνώθηκαν τα έσοδα των αγροτών πέρυσι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις όσον αφορά τόσο την προστιθέμενη αξία της ελληνικής γεωργίας όσο και το αγροτικό εισόδημα. Ωστόσο, θετική εξέλιξη παρουσίασε για ακόμη μία χρονιά το 2016 το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Ως προς την τάση στις διεθνείς γεωργικές αγορές, επισημαίνεται ότι η διακύμανση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και η αβεβαιότητα των γεωργικών αγορών αποτελούν τη νέα κανονικότητα.

Αυτά μεταξύ άλλων είναι τα βασικά συμπεράσματα έκθεση της «Γαία Επιχειρείν» που θα παρουσιαστεί στο 4ο πανελλήνιο συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη. Η ελληνική γεωργία καταγράφει πτωτική πορεία το 2016 στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και στο γεωργικό εισόδημα, εξαιτίας του περιορισμού της αξίας στη φυτική και τη ζωική παραγωγή, της μείωσης των επιδοτήσεων και της μεγάλης αύξησης των φόρων επί της παραγωγής, οι οποίοι από 297 εκατ. ευρώ το 2012 ανήλθαν σε 604 εκατ. ευρώ το 2016.

Η πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας φτάνει το -5,6%. Στο διάστημα της πενταετίας 2011-2015 το γεωργικό εισόδημα υπολείπεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες εκείνου του 2010. Αντίθετα, στην Ε.Ε.-28 το μέσο γεωργικό εισόδημα αυξάνεται στο ίδιο διάστημα κατά 9,8%. Η απόκλιση από τον κοινοτικό μέσο όρο μεγεθύνεται και σε όρους αξίας παγίου κεφαλαίου ως προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, αναλογία που εκφράζει το επίπεδο των επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (23% στην Ελλάδα το 2016, έναντι ποσοστού 38% στην Ε.Ε.-28).

Οι εισροές, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής, παρά τη σχετική μείωσή τους κατά το 2016, εξακολουθούν να καλύπτουν μεγάλο μέρος (55%) της συνολικής αξίας της γεωργικής παραγωγής της χώρας (κατά μέσο όρο 5,23 δισ. ευρώ στην πενταετία 2012-2016).

Ξεπέρασαν το 1 δισ. οι εξαγωγές ελαιοκομικών προϊόντων

Θετική εξέλιξη παρουσίασε το εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων κατά το 2016, με αισθητή άνοδο της αξίας των εξαγωγών (7,6%), ενώ μικρότερη αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές (4,9%), με αποτέλεσμα τον περιορισμό του ελλείμματος στο επίπεδο των 476 εκατ. ευρώ, μέγεθος μικρότερο εκείνου του προηγούμενου έτους (588 εκατ. ευρώ). Πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν και πάλι τα ελαιοκομικά προϊόντα με αξία εξαγωγών που υπερέβη το 1 δισ. ευρώ, καθώς και τα φρούτα με τα λαχανικά (1,04 δισ. ευρώ αθροιστικά).

Παραμένει ωστόσο χαμηλός ο βαθμός αυτάρκειας της χώρας σε πολλά αγροτικά προϊόντα, κυρίως στη ζάχαρη, στο μαλακό σιτάρι, στα όσπρια, στο βόειο και στο χοίρειο κρέας, καθώς και στα αλιεύματα.

Σε εθνικό επίπεδο η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας οφείλει, κυρίως, να βασιστεί στην επιχειρηματική ανάπτυξη του τομέα. Στην παραγωγή ποιοτικών, τυποποιημένων και πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, τα οποία μπορούν να βρουν διέξοδο στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά. Σημαντική άνοδος παρατηρείται στη δαπάνη των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (23% το 2016) και των ζωοτροφών (11%). Στην Ε.Ε.-28 η άνοδος στα φυτοφάρμακα ήταν πολύ μικρότερη (13,6%), ενώ στις ζωοτροφές σημειώνεται πτώση της αξίας τους (-8%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή