Ηλθαν 620.000 περισσότεροι τουρίστες τον Οκτώβριο, αλλά τα ξενοδοχεία δεν γέμισαν…

Ηλθαν 620.000 περισσότεροι τουρίστες τον Οκτώβριο, αλλά τα ξενοδοχεία δεν γέμισαν…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν οι ενδείξεις πως η ελληνική τουριστική περίοδος επιμηκύνεται τουλάχιστον όσον αφορά τις αφίξεις, διότι οι πρώτες πληροφορίες για τον Οκτώβριο δείχνουν πως η άνοδος αυτή δεν συνοδεύεται με ανάλογη αύξηση στις πληρότητες των ξενοδοχείων.

Γεγονός, που πολλοί μεταφράζουν σε περαιτέρω διεύρυνση της αγοράς του λεγόμενου διαμοιρασμού. Ενοικιαζόμενα δηλαδή διαμερίσματα και παραθεριστικές κατοικίες με τουριστικές μισθώσεις όπως αυτές της Airbnb. Σε κάθε περίπτωση ο φετινός Οκτώβριος μοιάζει να έχει φέρει τους περισσότερους τουρίστες εδώ και πολλά χρόνια, χτίζοντας και στην άνοδο του Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών από το εξωτερικό έφθασε το 1,352 εκατ. επιβάτες σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 14%. Ανοδος των ξένων αφίξεων όμως καταγράφηκε στο ίδιο αεροδρόμιο και τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα της τάξης του 9,8%, στο 1,545 εκατ. επιβάτες.

Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2017, η κίνηση εξωτερικού του αεροδρομίου της Αθήνας έφθασε τα 12,475 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο 11,8%.

Την ίδια ώρα ανάλογα είναι και τα δεδομένα από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Τον Οκτώβριο οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,9% στο 1,76 εκατ. επιβάτες, ενώ από την αρχή του χρόνου οι ξένες αφίξεις εμφανίζονται αυξημένες κατά περίπου 13% στα 20,1 εκατ. επιβάτες.

Με απλά λόγια στην Ελλάδα τον Οκτώβριο ήλθαν περισσότεροι από 620.000 επισκέπτες περισσότεροι από πέρυσι. Ακόμα όμως και αν αφαιρεθούν τα μεγέθη που εκτιμάται πως αφορούν Ελληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό, στα ξενοδοχεία δεν καταγράφεται ανάλογη αύξηση πληροτήτων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ». Αν και υπάρχει αύξηση των πληροτήτων, δεν πλησιάζει τα μεγέθη που υπονοούν οι ξένες αφίξεις. Οι «χαμένοι» τουρίστες φιλοξενήθηκαν κατά πάσα βεβαιότητα σε τουριστικές μισθώσεις ακινήτων.

Θετική εικόνα για τον Οκτώβριο, παρά το κακό πρώτο εξάμηνο, προκύπτει και από τις αφίξεις κρουαζιέρας. Σύμφωνα με κύκλους της Celestyal, της εταιρείας που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του home porting στην Ελλάδα, οι επιβάτες εμφανίζονται αυξημένοι σε ποσοστό της τάξης του 10% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι ξένες αεροπορικές αφίξεις από την αρχή του 2017 έως και τα τέλη Οκτωβρίου στην Ελλάδα διαμορφώνονται στα 11,157 εκατ. επιβάτες για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και 20,1 εκατομμύρια στα 14 σημαντικά περιφερειακά αεροδρόμια. Ητοι στα 31,25 εκατ. συνολικά, χωρίς να συνυπολογίζονται και αυτές στα υπόλοιπα 23 περιφερειακά αεροδρόμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή