Πρόγραμμα επιδότησης για την πρόσληψη 15.000 ανέργων 30-49 ετών

Πρόγραμμα επιδότησης για την πρόσληψη 15.000 ανέργων 30-49 ετών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά την πρόσληψη 15.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών έως 49 ετών στον ιδιωτικό τομέα για θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Tο φετινό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων έχει μια σημαντική διαφοροποίηση σε σύγκριση με το περυσινό, καθώς στις 10.000 θέσεις του προγράμματος προστέθηκαν άλλες 5.000 που θα αφορούν αποκλειστικά δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Οι ωφελούμενοι είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 3 μήνες, μακροχρόνια άνεργοι και δικαιούχοι ΚΕΑ. Η επιχορήγηση ορίζεται σε 12 μήνες, ενώ η ημερήσια επιδότηση ανά άτομο είναι 15 ευρώ για ανέργους τριμήνου, 18 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους και 22 ευρώ για δικαιούχους ΚΕΑ. Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν μη μακροχρόνια ανέργους δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για τρεις επιπλέον μήνες χωρίς επιχορήγηση. Δεν προβλέπεται αντίστοιχη δέσμευση για τους μακροχρόνια ανέργους και τους δικαιούχους του ΚΕΑ.

Οι προϋποθέσεις για την ένταξη μιας επιχείρησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι οι εξής:

α) Η επιχείρηση να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της λόγω καταγγελίας σύμβασης (απόλυση χωρίς αντικατάσταση) στο χρονικό διάστημα των τριών μηνών (ημερολογιακά) που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.

β) Να μην έχει αλλάξει το καθεστώς απασχόλησης –για το ίδιο χρονικό διάστημα– του συνόλου του προσωπικού που δηλώνει κατά την αίτηση υπαγωγής της στο πρόγραμμα.

Κάθε επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για έναν έως και πέντε ωφελουμένους, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολεί κατά την υποβολή της αίτησής της. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις με προσωπικό έως τρία άτομα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έναν ωφελούμενο, οι επιχειρήσεις με προσωπικό 4 έως 8 άτομα για έως δύο ωφελουμένους, οι επιχειρήσεις με προσωπικό 9 έως 19 άτομα για έως 3 ωφελουμένους και οι επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 20 ατόμων για έως 5 ωφελουμένους.

Κοινωφελής εργασία

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και η έκδοση προκήρυξης για τον β΄ κύκλο της κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους όλης της χώρας. Αφορά 7.685 θέσεις στους 34 δήμους οι οποίοι συμμετείχαν και στον α΄ κύκλο το φθινόπωρο του 2016. Οι ωφελούμενοι θα εργαστούν για 8 μήνες στους δήμους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έως 25 ετών θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρή αμοιβή 431,75 ευρώ (638,75 μεικτά), ενώ όσοι είναι άνω των 25 θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (732,54 μεικτά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή