Στο 1,6% από 2,1% χαμηλώνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη η Ε.Ε.

Στο 1,6% από 2,1% χαμηλώνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη η Ε.Ε.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμήλωσε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 1,6%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της, την άνοιξη, για 2,1%.

Στο 1,6%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για 1,8%, χαμήλωσε τον πήχυ των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη φέτος και το υπουργείο Οικονομικών, με πρόσφατο υπηρεσιακό έγγραφό του, που κοινοποίησε στις Βρυξέλλες.

Ενα χρόνο πριν, στον προϋπολογισμό του 2017, το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε την ανάπτυξη για φέτος στο 2,7%, ενώ στην ίδια ακριβώς εκτίμηση συμφωνούσε και η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις τον Φεβρουάριο φέτος, υπό την προϋπόθεση, όμως, της έγκαιρης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Τελικά, η αξιολόγηση έκλεισε με καθυστέρηση και οι προβλέψεις της, όσο και της κυβέρνησης, αναθεωρήθηκαν κατά 1%, μέσα σε ένα χρόνο. Κάτι που θέτει ερωτήματα για τη συνέχεια, καθώς αν δεν επιτευχθεί ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης θα εκτροχιαστεί και το δημοσιονομικό σενάριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτυπά και αυτή τη φορά καμπανάκι ότι οι εκτιμήσεις της δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις. Προειδοποιεί ότι βασίζονται στο δεδομένο ότι όχι μόνο η αξιολόγηση, αλλά το πρόγραμμα συνολικά θα κλείσει ομαλά. «Οι προβλέψεις», σημειώνει το κείμενο της Κομισιόν «προϋποθέτουν ότι θα υπάρξει μια ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και ένα τακτικό κλείσιμο του προγράμματος στήριξης το 2018.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διαδικασία αυτή θα ήταν επιβλαβής για την ανάκαμψη. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος πιθανής υποεκτέλεσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων το 2018, η οποία θα έθετε εμπόδια στη γενική επενδυτική πορεία επίσης».

Για το 2018, η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν προβλέπουν πλέον ρυθμό ανάπτυξης 2,5% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,4%).

Σημειώνεται ότι οι αναθεωρήσεις αυτές προς το χειρότερο των προβλέψεων για το ελληνικό ΑΕΠ φέτος πραγματοποιούνται την ώρα που οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναθεωρούνται προς το καλύτερο από 1,7% την άνοιξη στο 2,2%, τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.

Πάντως, ως γενικό συμπέρασμα η Κομισιόν επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία «αναπτύσσεται και πάλι, και η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς ανακάμπτουν οι επενδύσεις και αυξάνεται η κατανάλωση. Η αγορά εργασίας ανακάμπτει ταχέως και η ανεργία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, μολονότι ο μέσος μισθός μόνο βαθμιαία ενδέχεται να αυξηθεί».

Στα δημοσιονομικά, δεν εκφράζει φόβο για το 2017, προβλέποντας μάλιστα πιθανότητα υπέρβασης του στόχου, ενώ εκτιμά ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019. Ωστόσο, κάνει αναφορά σε πιθανούς κινδύνους το 2018, αν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων του προγράμματος και δεν τηρηθούν οι οροφές δαπανών που συμφωνήθηκαν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Κατά τα άλλα, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 5,1% φέτος, 11,5% το 2018 και 12,1% το 2019, η ανεργία θα πέσει από 21,8% φέτος στο 20,4% το 2018 και στο 18,7% το 2019, το χρέος θα μειωθεί από 179,6% του ΑΕΠ φέτος, στο 177, 8% του ΑΕΠ το 2018 και στο 170,1% του ΑΕΠ το 2019 και ο πληθωρισμός θα ανέβει στο 1,2% φέτος (κυρίως λόγω καυσίμων), για να υποχωρήσει στο 0,8% το 2018 και να ανέβει πάλι στο 1,3% το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή