Αύξηση 50% στις συνδέσεις αερίου λόγω αυτονομίας και επιδότησης

Αύξηση 50% στις συνδέσεις αερίου λόγω αυτονομίας και επιδότησης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ συνδέσεων στο δίκτυο φυσικού αερίου της Αττικής καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΔΑ Αττικής για το 2017, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη θέρμανση αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης που εφάρμοσε η εταιρεία και στο οποίο υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη 16.500 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΔΑ Αττικής, το τελευταίο δεκάμηνο έχουν συνδεθεί με το δίκτυο του φυσικού αερίου 21.000 νοικοκυριά, αριθμός που υπερβαίνει τη μέση ετήσια ζήτηση της τελευταίας δεκαετίας σε ποσοστό σχεδόν 50% και είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. Δώδεκα χιλιάδες εξ αυτών έχουν προχωρήσει σε αυτόνομες συνδέσεις διαμερισμάτων, γεγονός που, σύμφωνα με την εταιρεία, αναδεικνύει τη στροφή των καταναλωτών σε ανεξάρτητη και οικονομική θέρμανση, καθώς και τη θετική επίδραση του ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου για την αυτόνομη θέρμανση των διαμερισμάτων.

Τα στελέχη της ΕΔΑ Αττικής μεταφέρουν μια πρωτοφανή εικόνα ζήτησης φυσικού αερίου από τους καταναλωτές της Αττικής, την οποία συγκρίνουν με την περίοδο του 2008. Η εταιρεία έχει τριπλασιάσει την παραγωγικότητά της για να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση για φυσικό αέριο. «Δεν υπάρχει εργοληπτική εταιρεία στην Αττική που να μην έχει συμβληθεί με την ΕΔΑ Αττικής για την υλοποίηση των συνδέσεων», αναφέρουν στελέχη της εταιρείας περιγράφοντας τους ρυθμούς με τους οποίους τρέχουν τα έργα διασύνδεσης με το δίκτυο το τελευταίο δίμηνο για να εξυπηρετηθούν οι αιτήσεις των νοικοκυριών και να μπορέσουν να ζεσταθούν φέτος με φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου είναι οικονομικότερη σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης σε ποσοστό μέχρι και 40%.

Παρουσιάζοντας το 5ετές πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας, ο νέος γενικός διευθυντής Δημήτρης Παπακώστας τόνισε ότι στόχος είναι η σύνδεση 48.000 μετρητών. Σήμερα το δίκτυο φυσικού αερίου στην Αττική ξεπερνά τις 3.400 χλμ. καλύπτοντας περισσότερο από το 55% του οδικού δικτύου και εξυπηρετώντας 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο κ. Παπακώστας προανήγγειλε τη συνέχιση του προγράμματος επιδοτήσεων το 2018 και ανακοίνωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει να παρέχει δωρεάν τέλη σύνδεσης. Επίσης, φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που η εταιρεία βγήκε πιο επιθετικά στο κομμάτι των αυτονομιών τύπου Riser, το οποίο αναμένεται να συνδυασθεί και με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών που προσφέρουν δυνατότητα τηλεμέτρησης αλλά και τηλεαποκοπής της σύνδεσης. Η πορεία του προγράμματος επιδοτήσεων που εφαρμόστηκε φέτος θα αξιολογηθεί στο τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΔΑ Αττικής. Η στρατηγική πάντως της εταιρείας επικεντρώνεται στην πύκνωση του υπάρχοντος δικτύου, δηλαδή αύξηση των συνδέσεων εκεί όπου υπάρχει ήδη δίκτυο, προκειμένου να ενισχυθεί η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η αναβάθμιση του παλαιού δικτύου του κέντρου των Αθηνών, το οποίο η ΕΔΑ Αττικής κληρονόμησε από την εταιρεία φωταερίου.

Η ΕΔΑ Αττικής πάντως, όπως διευκρίνισε η διοίκηση της εταιρείας, είναι υποχρεωμένη σε περίπτωση που κάποιος προμηθευτής αερίου ζητήσει επέκταση του δικτύου, να το κατασκευάσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναλάβει ο ίδιος το κόστος. Ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, οι προμηθευτές –υφιστάμενοι (δραστηριοποιούνται στη μέση τάση) και επίδοξοι– επισκέπτονται ήδη την ΕΔΑ Αττικής για να ενημερωθούν για τις συμβάσεις, τον τρόπο καταμέτρησης και τον τρόπο εναλλαγής των πελατών από πάροχο σε πάροχο. Οπως τόνισε ο κ. Παπακώστας, σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς της απελευθέρωσης, η ΕΔΑ Αττικής, από τον ρόλο του διαχειριστή, θα εστιάσει στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς στοχεύοντας σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο συνεργασίας με τους χρήστες του δικτύου και διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβασή τους στις υποδομές διανομής, με απώτερο σκοπό την ποιοτική εξυπηρέτηση των τελικών καταναλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή