Πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ αναμένει το 2018 η Κομισιόν

Πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ αναμένει το 2018 η Κομισιόν

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερπλεόνασμα και το 2018 αναμένει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, καθώς υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ. Για το 2019 εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,7% του ΑΕΠ – και πάλι πάνω από τον στόχο.

Σημειώνεται ότι ανάλογη πρόβλεψη (για πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ) είχε κάνει, σε έγγραφο που υπέβαλε στις Bρυξέλλες, και το υπουργείο Οικονομικών προ ολίγων ημερών. Η μεθοδολογία στις προβλέψεις της Κομισιόν διαφέρει κατά τι από αυτές του προγράμματος, τις οποίες καταγράφει και ο προϋπολογισμός, αλλά οπωσδήποτε δείχνουν την τάση να υπάρξει και πάλι ένα περιθώριο ασφαλείας του πλεονάσματος προς τα πάνω, ελέω υπερφορολόγησης.

Τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνουν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, εξάλλου, δείχνουν ότι οι άμεσοι φόροι στο εισόδημα και στον πλούτο έχουν αυξηθεί στο 10,2% του ΑΕΠ το 2017 από 9,4% του AEΠ το 2009 (και, δεδομένου ότι το ΑΕΠ έχει μειωθεί δραματικά, το βάρος που πέφτει στους φορολογουμένους είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερο). Ειδικότερα, το 2017 καταγράφονται φόροι στο εισόδημα και στον πλούτο 18 δισ. ευρώ (από 20,3 δισ. ευρώ το 2009) και 31,7 δισ. ευρώ στην παραγωγή και στις εισαγωγές (από 27,8 δισ. ευρώ το 2009).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή