Προειδοποίηση ΣΕΒ για αναιμική ανάπτυξη λόγω υπερφορολόγησης

Προειδοποίηση ΣΕΒ για αναιμική ανάπτυξη λόγω υπερφορολόγησης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπερφορολόγηση απειλεί να καθηλώσει τη χώρα σε ρυθμούς υποτονικής ανάπτυξης, προειδοποιεί ο ΣΕΒ, χτυπώντας παράλληλα καμπανάκι για τα εμπόδια που θέτει η κυβέρνηση στην υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και η Eldorado Gold.

Στο μηνιαίο του δελτίο για την ελληνική οικονομία, ο ΣΕΒ αναφέρει πως η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί το 2018 και το 2019. Προσθέτει, όμως, ότι «ο κίνδυνος παραμονής σε τροχιά αναιμικής ανάπτυξης εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς η υπερφορολόγηση ασκεί πιέσεις στο εισόδημα και την κατανάλωση».

«Την ίδια ώρα», συνεχίζει το δελτίο, που δημοσιεύθηκε χθες, «διάφορα γραφειοκρατικά και αδειοδοτικά εμπόδια που η κυβέρνηση δημιουργεί ή δυσκολεύεται να διαχειριστεί, ανατρέπουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων που συγκεντρώνουν το διεθνές ενδιαφέρον, όπως συμβαίνει με την Eldorado Gold και το Ελληνικό».

Ο ΣΕΒ προειδοποιεί ότι δεδομένου του ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο για την προσέλκυση κεφαλαίων, τέτοιες συμπεριφορές, που οδηγούν σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και θέτουν εμπόδια σε μεγάλες επενδύσεις, προκαλούν δισταγμό σε κάθε δυνητικό επενδυτή να δεσμεύσει κεφάλαια στην Ελλάδα.

Η συνταγή, κατά τον ΣΕΒ, για την προσέλκυση επενδύσεων, προϋποθέτει βούληση στήριξής τους από την κυβέρνηση και μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνσή τους.

Η επιτάχυνση των επενδύσεων, την οποία αναδεικνύει στο χθεσινό δελτίο του, όπως και η υπερφορολόγηση είναι τα δύο μεγάλα ζητήματα που ο ΣΕΒ αναδεικνύει το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση.

Οπως επισημαίνεται, από πηγές που παρακολουθούν τις επενδυτικές εξελίξεις, μπορεί τελευταίως να εμφανίζεται μια αυξημένη ζήτηση, λόγω μακρόχρονης απουσίας έως τώρα, αλλά απέχουμε ακόμη από τον επιθυμητό ρυθμό.

Επιπλέον, μεγάλο μέρος της εισροής κεφαλαίων για καθαρές, ξένες, άμεσες επενδύσεις κατευθύνεται στον τομέα των υπηρεσιών (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και τουρισμός, ως επί το πλείστον). Από τα 2,8 δισ. ευρώ των καθαρών ξένων άμεσων επενδύσεων του 2016, τα 2,5 δισ. ευρώ (89,3%) κατευθύνθηκαν σε υπηρεσίες και μόνο τα 64,9 εκατ. ευρώ (2,3%) σε μεταποιητικές βιομηχανίες.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, το αντίστοιχο μέγεθος των καθαρών, ξένων άμεσων επενδύσεων έφθασε τα 2,1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, με το υπουργείο Οικονομίας να προβλέπει ότι θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται, πάντως, ότι τα κεφάλαια αυτά δεν μετατρέπονται αμέσως σε επενδύσεις, επομένως θα υπάρξει μια χρονική υστέρηση έως την εκδήλωση της συμβολής τους στον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως δεν έχει διαμορφωθεί ένα εξωστρεφές πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, όπως είναι το ζητούμενο και δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, κάτι τέτοιο στον ορίζοντα.

Στο δελτίο του ΣΕΒ σημειώνεται ότι η οικονομική δραστηριότητα το τρίτο τρίμηνο παρουσίασε αξιόλογες επιδόσεις, οι οποίες φαίνεται να διατηρούνται, με μικρή κάμψη, και κατά το 4ο τρίμηνο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή